Téma: Měly by si Podbořany zřídit městskou policii?

Jan Vnouček 2013-05-05 00:10:00

Podbořany – Může si město Podbořany dovolit zřídit a provozovat městskou policii? Někteří občané si myslí, že by přítomnost městských strážníků pomohla postihovat přestupky typu užívání a šíření drog v problémových lokalitách, nočních výtržností, drobnou pouliční kriminalitu, neuklízení psích exkrementů či třeba zakázaného parkování aut. Podfinancovaná Policie ČR totiž na běžné monitorování ulic nemá kapacity.

„Děláme, co se dá, ale máme určité možnosti. Co se týče řešení drobných pouličních přestupků, je to pro policii velká zátěž. V jiných městech si tyto záležitosti řeší městská policie,“ potvrdila tuto situaci již dříve lounská policejní mluvčí Jaromíra Střelcová. Z měst obdobné velikosti, jako jsou Podbořany (asi 6 500 obyvatel), si platí sedm strážníků například pětitisícové Postoloprty u Loun. Dvoučlennou policejní hlídku si v dubnu zřídily i třiapůltisícové Libochovice na Litoměřicku.
Vedení podbořanské radnice ale o založení vlastního policejního sboru neuvažuje. Důvodem jsou podle něj vysoké zřizovací i provozní náklady. „Aby to mělo vůbec nějaký efekt, musel by být strážníků větší počet. Když budou jenom dva, nebudou ani vidět, když jich bude sedm, budou nás zase stát hodně peněz,“ argumentuje místostarosta Karel Honzl.  Podle něj si město již udělalo v této otázce přibližnou kalkulaci. „Vyšlo nám, že jen provozní náklady na jednoho policistu vycházejí asi na půl miliónu korun ročně. Při sedmi strážnících, jako mají v Postoloprtech, to dělá 3,5 miliónu. A to je cena za jednu střední investiční akci nebo třeba náklady na roční provoz veřejného osvětlení,“ vypočítává Honzl s tím, že k tomu je nutno připočíst počáteční náklady na pořízení auta, uniforem a základního vybavení. „Úplně jsme to nezavrhli, ale jen bychom chtěli, aby vynaložené náklady odpovídaly výsledku. A my si pořád myslíme, že pořádek ve městě by měla zajišťovat státní policie, jinak se tak nějak vytrácí její smysl,“ míní představitel města.
A přesvědčilo by něco městské vedení ke zřízení svého pořádkového sboru? „Jedině, kdyby se na tom svou většinou shodli zastupitelé. Ale poté, co jsme se zbavili problémové ubytovny na Barborce, to dnes už není na pořadu dne. Navíc je státní policie v městě posílena o policisty z Kryr. A proto si myslíme, že peníze je lépe investovat, než je dát na platy městských policistů,“ tvrdí Honzl.
Například v Postoloprtech, kde ji mají už skoro deset let a kde na sedm strážníků v roce 2013 vynaloží 3,7 miliónu, si to ale nemyslí. „Vzhledem k velkému množství sociálně nepřízpůsobivých obyvatel, velké rozloze rajónu státní policie a výsledkům, které naše městská policie dosahuje, se nám její provoz určitě vyplatí,“ odpověděl na dotaz postoloprtský místostarosta Miroslav Solar. „Nezbaví nás všech problémů, ale dostane je alespoň do určitých mantinelů,“ dodává a poukazuje na to, že v roce 2012 vyřešila v jejich městě 1100 přestupků a letos do konce března řešila již 307 přestupků. Na druhou stranu ani sedm uniformovaných mužů 24hodinovou službu nepokryje, a tak slouží hlavně v odpoledních a večerních hodinách.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video