Udělat kozla zahradníkem se povedlo na Novém hradě

Jarka Cibulková 2013-05-15 00:43:00

Louny, Jimlín – Na osmnáct měsíců do věznice s dozorem odsoudil Okresní soud v Lounech bývalou ekonomku Z. P. (40) příspěvkové organizace Zámek Nový Hrad v Jimlíně. V období od dubna do října 2012 zpronevěřila 379 317 korun. A nebyl to její jediný škraloup, již v létech 2005 – 2006 si nastřádala z cizího 1,6 milionu korun, rozsudek z této věci je stále nepravomocný. Zajímavé ovšem na celém případu je, že ředitel zámku Josef Kabát si tuto zaměstnankyni vybral na základě doporučení vedoucího oddělení kultury odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Ústeckého kraje Adama Šrejbera.

Obžalovaná výběry z bankomatů z účtu zámku přiznala. Řešila tak své závazky a splátky půjček. „Jsem ochotna svou dlužnou částku vůči zámku splácet, ovšem nyní nemám z čeho, jelikož jsem bez práce, vedená na úřadu práce,“ sdělila před soudem. O jak vysoké dluhy obžalované se jednalo, svědčí i fakt, že v době, kdy si půjčovala peníze ze zámku, měla kromě stálého platu ještě přivýdělek v podobě 10 – 40 tisíc měsíčně.
Na zpronevěru přišla vedoucí ekonomického oddělení odboru kultury, když obžalovaná špatně zaúčtovala dotaci z Krajského úřadu. „V srpnu jsem si pak všimla i předělané uzávěrky z května, proto jsem začala kontrolovat vedené účetnictví.“ Obžalovaná výběry z bankomatu zapsala do pokladny jako vklad, ale pak následně pomocí počítačového programu pozměnila výpisy z účtu. V říjnu pak proběhly namátkové kontroly pokladny a celá věc vyplynula na povrch.
Při sazbě za zpronevěru od jednoho do pěti let, soud ukládal trest na spodní hranici. Obžalované také uložil povinnost danou částku uhradit. Trest ještě není pravomocný, obžalovaná i státní zástupce si ponechali lhůtu pro možné odvolání.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video