Nad elektrárnou v Počeradech ČEZ láme hůl

Pavel Macák 2013-05-16 00:45:00

Počerady – Jak nedávno proběhlo v televizním zpravodajství, společnost ČEZ láme nad nově budovanou paroplynovou elektrárnou v Počeradech. Její vybudování má společnost stát 17 miliard korun, ale vzhledem k vysokým cenám zemního plynu se nyní tato investice nevyplatí, a je otázkou zda vůbec celý komplex vůbec spustí. To také potvrdil obchodní ředitel firmy Alan Svoboda. „V současnosti je výroba elektřiny z plynu nákladnější kvůli jeho vysokým cenám, nízkým cenám uhlí a přebytku emisních povolenek,“ řekl.

Podle něj jsou náklady na výrobu vyšší než cena elektřiny. „I když máte vysoce účinnou plynovou elektrárnu, tak se to většinu hodin v roce prostě nevyplatí. Ceny elektřiny se pohybují na historických minimech," řekl Svoboda. Plynové elektrárny s nižší produkcí zplodin navíc proti méně ekologickým uhelným elektrárnám znevýhodňuje přebytek emisních povolenek, kterými firmy platí za oxid uhličitý, který vypouštěný do ovzduší.
Stavba paroplynové elektrárny s výkonem 880 MW se v Počeradech začala před dvěma lety a v současné době se dokončuje. Snad někdy v budoucnu nahradí uhelné elektrárny, které dosluhují.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video