Má prostě dobrý kořínek

Pavel Macák 2013-05-21 09:39:00

Chlumčany – Až neuvěřitelných sto jedna let minulou středu oslavila Marie Bednářová z Chlumčan. Přivítání na místní radnici s malou oslavou a předáním kytice a daru pro ni přichystali zastupitelé obce včele se starostkou Jarmilou Nechanickou. „To jste nemuseli, moc vám děkuju,“ řekla oslavenkyně na úvod. Snímky z oslavy naleznete zde.

Marie Bednářová se narodila na Ukrajině v okrese Kozin 15. května 1912 v rodině volyňských Čechů a dva roky po válce se společně s manželem a dvěma dětmi usadila v Chlumčanech. Měli zde nejprve malé hospodářství a po kolektivizaci vesnice museli začít pracovat ve státním statku. „Maminka i táta milovali práci v zemědělství, hlavně v rostlinné výrobě. Mamka chodila na pole do pozdního věku a ještě nedávno se hrabala na zahrádce. Ale je neposlušná. Už jsem jí to zakazovala. Před několika lety skotačila na zahradě a zlomila nohu a není to tak dlouho, co lezla na žebřík pro třešně, spadla a zlomila si žebro,“ postežovala si na oslavě její dcera Evženie Zemanová (77), která se o maminku stará.
Ten správný recept na stáří jsme nedostali. Stařenka byla v dobré náladě a s chutí se pustila do naservírovaných chlebíčků. Dort odmítla. „Dřív chtěla jíst jen sladké, ale teď se jí chutě nějak vyměnily a pochutná si jen na slaných pokrmech,“ upřesnila dcera. Každopádně sklenku šampaňského neodmítla. Prostě dobrý kořínek, vždyť její manžel také zemřel až v devadesáti letech.
Podle Českého statistického úřadu žilo na začátku letošního roku v okrese Louny pět občanů s rokem narození 1912, z toho byly čtyři ženy (Cítoliby, Chlumčany, Kryry a Podbořany) a jeden muž (Louny). Jedna žena z Nového Sedla má v rodném listu datum narození 1911 a v Postoloprtech měl dokonce jeden muž datum narození 1907.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video