Komín udělal bác. Na "sladkém" pozemku vyrostou domy

Pavel Macák 2013-05-22 00:47:00

Lenešice – Několik stovek lidí přihlíželo minulý čtvrtek demolici komínu ve starém cukrovaru v Lenešicích. Komín, který byl s výškou 73 metrů druhý nejvyšší komín v republice, padl zásluhou dvaadvaceti kilogramové nálože a šikovnosti technického vedoucího odstřelu Dušana Nekardy a Petra Mikuly jako podťatý během několika sekund. Více snímků z demolice najdete zde.

„Stál tady víc než sto let. Podle projektu byla jeho životnost už na hraně a navíc podle statika byla na samém vrcholu asi sedmimetrová puklina od zásahu blesku. My jsme jako obec areál cukrovaru koupili v aukci za téměř 1,6 milionu korun a postupně budeme všechny budovy demolovat. Na jejich místě budou podle právě zpracovávaného územního plánu připraveny během čtyř let stavební parcely pro čtyřicet až padesát rodinných domů. Měly by zde být i dětská hřiště a parková úprava, ale o tom je zatím předčasné hovořit,“ řekl starosta Karel Nováček.
Příprava na samotný odstřel trvala několik dnů. Zkušení střelmistři se svými pomocníky museli nejprve obnažit části na patě komínu, do vyvrtaných děr zasunout nálože a spojit je rozněcovacím kabelem. Diváci si na samotný okamžik odstřelu museli trochu počkat, ale pak Dušan Nekarda odpálil tři varovné petardy a začalo odpočítávání… První stisk roznětky selhal, protože se uvolnil jeden kabel, ale to se v okamžiku napravilo a komín měl své vteřiny sečteny. Nekarda zajásal zdviženými pěstmi a zanedlouho si se svým parťákem potřásli rukama. „Už ty odstřelené komíny ani nepočítám. Tuhle práci dělám už čtyřicet let a s kolegou Petrem Mikulou střílíme asi dvacet let," prozradil Dušan Nekarda.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video