Protest jedenácti zastupitelů. Odešli v půlce jednání

Veronika Salášková 2013-05-23 00:51:00

Žatec – V půlce čtvrtečního jednání žateckého zastupitelstva odešlo jedenáct jeho členů. Svým odchodem chtěli vyjádřit nesouhlas s tím, že většina zastupitelů neschválila jejich návrh na ukončení smlouvy s JUDr. Janem Růžkem na právní zastupování města Žatce. Odešli přesto, aniž by se dostalo na jednání o bodech, na jejichž výsledek čekali v sále občané města.

Jednání o problematice právního zastoupení města původně program zastupitelstva, které se konalo ve čtvrtek 16. května, vůbec neobsahoval. Návrh k němu podal ihned po začátku zasedání zastupitel Aleš Kassal. Důvodem pro něj, jak uvedl, byla reportáž pořadu Na vlastní oči Televize Nova. Ta byla na zastupitelstvu na návrh opozice promítnuta. JUDr. Jan Růžek byl v úvodu této rozporuplné reportáže obviněn z finančních machinací a objednávky vraždy, což na konci ten samý člověk, který Růžka obvinil, sám popřel a prohlásil, že jednal ve snaze poškodit JUDr. Růžka, za což dostal zaplaceno.
Poté se rozhořela mezi zastupiteli ostrá diskuze, kdy někteří zastupitelé odmítali, aby vzhledem k informacím uvedeným v této reportáži Jan Růžek město dále zastupoval. Jiní zastupitelé označili tuto reportáž a obvinění v ní obsažené za vnitropolitický boj uvnitř ČSSD, jejímž cílem bylo očernit Jana Růžka. Na podporu Jana Růžka vy-stoupil také Pavel Csonka, zastupitel Ústeckého kraje a města Louny a člen Okresního výkonného výboru ČSSD Louny. „Okresní výkonný výbor ČSSD stojí za Janem Růžkem a odsuzuje štvavou kampaň, která je proti němu vedena,“ sdělil mimo jiné Pavel Csonka. Zazněl zde také fakt, že Jan Růžek byl obžaloby ze zmíněných činů zproštěn soudem.
Opoziční zastupitelé nicméně navrhli přezkoumat přínos právních služeb Jana Růžka pro město, což zastupitelé schválili. Další návrh opozice, na rozvázání smlouvy na poskytování právních služeb s JUDr. Janem Růžkem, ale již většinu hlasů nezískal. Poté se na protest zvedlo jedenáct opozičních zastupitelů a i přestože bylo jednání teprve u šestého bodu z celkových dvaceti pěti, opustili zasedací sál. Navzdory tomu, že někteří občané Žatce zde čekali na konkrétní body jednání, které měly teprve přijít na řadu. Příkladem jsou například zástupkyně žateckých maminek, které přišly žádat o navýšení kapacity mateřských školek a celou dobu čekaly pouze na tento bod. V sále tak zůstalo pouze patnáct z původních dvaceti šesti zastupitelů. Nadpoloviční většina z celkového počtu dvaceti sedmi zastupitelů, Břetislav Frýba byl z jednání omluven, činí čtrnáct hlasů.
Zastupitelstvo tak dál pokračovalo díky tomu, že zde zůstala a hlasovala opoziční zastupitelka Stanislava Žitníková. Druhý zastupitel, který zůstal, Milan Pipal, se kromě hlasování o mateřských školách v ostatních bodech zdržel hlasování.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video