Kaštanová alej se vrátí

Veronika Salášková 2013-05-26 00:20:00

Libočany – Obnovit kaštanovou alej, která před desetiletími zdobila Libočany, se rozhodlo vedení obce. Kaštany si pěstují sami z plodů. Ve čtvrtek drobné stromečky sadili do připraveného záhonu za budovou obecního úřadu. Více snímků z výsadby najdete zde.

„Chtěli jsme znovu vysadit kaštanovou alej, která dříve vedla obcí až k železničnímu přejezdu nad ní směrem na Žatec,“ sdělil Ivan Teuber, starosta Libočan. Když se ptal po ceně stromků, zjistil, že dva metry vysoký kaštan stojí okolo 2500 korun. Místního občana Václava Legnera ale napadlo, že by si mohli stromky vypěstovat sami z plodů. „Požádal jsem proto vloni na podzim starostku sousedních Čeradic Vladimíru Chybovou, zda bychom si mohli nasbírat plody kaštanů, které oni nedávno vysadili. Jedná se o druh jírovec červený, který nenapadá klíněnka,“ popsal starosta Teuber. Sesbírané kaštany přes zimu zasadil Václav Legner do písku a staral se o ně. Vyrostlo z nich 55 drobných stromečků.
Malé kaštánky minulý čtvrtek pracovnice obce pod vedením Václava Legnera zasadily do záhonu připraveného za obecním úřadem. „Budoucí záhon jsme před zimou zorali. Abychom zkvalitnili hlínu, navezli jsme potom na záhon koňský hnůj, který nám darovali Jaroslav Paroha a Miroslav Blažek,“ dodal Ivan Teuber. Malé kaštánky byly při sazení přivázány k opěrným kůlům a přes ně byla připevněna netkaná textilie. „Bude je chránit před sluncem a zvýší vlhkost, aby rostliny mohly dobře a rychle růst,“ vysvětlil její účel Václav Legner, který pracoval čtyřicet jedna let v sadařství. Přibližně za dva roky by měly stromky být dostatečně velké, aby mohly být vysazeny od mstní Hospody po kaštany až po okraj obce směrem na Žatec. „Tím, že jsme si je vypěstovali sami, ušetříme téměř 150 tisíc korun oproti tomu, kdybychom stromky nakupovali,“ zakončil starosta Teuber. Jírovec červený je oproti běžnějšímu jírovci maďalu menšího vzrůstu a kvete krásnými růžovočervenými květy, které tak vždy na jaře zkrášlí Libočany.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video