Mír mezi energetiky a těžaři má zpečetit rostlina

Redakce 2013-05-26 00:05:00

Počerady – Výsadba nové metasekvoje se stala definitivní tečkou za předchozími napjatými vztahy mezi energetickou společností ČEZ a těžební společností Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal. Obě společnosti narovnaly své vzájemné vztahy v březnu letošního roku, kdy jejich nejvyšší představitelé svými podpisy stvrdili smlouvu, která zabezpečí dodávky uhlí pro Elektrárnu Počerady na dalších až téměř 50 let.

Dohoda tak může trvat až do roku 2060, přičemž tento dlouhodobý kontrakt stabilizuje situaci na celém trhu nejen s uhlím, ale i s elektřinou. Navíc je významným stabilizačním prvkem, jenž zajistí jak pracovní místa v regionu, tak i možný rozvoj a rozsáhlejší investice do zlepšení provozu obou společností. Elektrárnu Počerady čeká první rozsáhlejší modernizace do roku 2016. Vršanská uhelná hodlá v průběhu příštích 10 let investovat zejména do přeložek sítí v Hořanském koridoru a komplexní rekonstrukce těžební technologie. Tyto práce jsou velkou příležitostí pro dodavatele jak z regionu, tak z celé ČR.
Metasekvoji čínskou zasadili ve středu 15. května za přítomnosti zástupců Skupiny ČEZ a společnosti Czech Coal zahradníci z dodavatelské firmy Nipauer. Strom byl usazen do kompozice ostatních jehličnanů v areálu elektrárny před hlavní budovou. Metasekvoje čínská je živoucí fosilii, neboť se předpokládalo, že vyhynula před 70 miliony let. Že jde o živoucí fosilii, bylo přitom definitivně potvrzeno v květnu 1947. O dva roky později se pak první semena metasekvoje čínské dostaly i do botanické zahrady při zámku v Průhonicích. Metasekvoje byly jedním ze zelených nástupců obřích přesliček a plavuní. Zuhelnatěním těchto odumřelých zbytků rostlin v bahně močálů za nepřístupu kyslíku přitom během uplynulých milionů let vzniklo dnešní uhlí. Darovaná metasekvoje čínská Skupině ČEZ společností Czech Coal má proto dvojí symboliku. Metasekvoje čínská (na snímku) je novým zeleným přírůstkem v areálu Elektrárny Počerady. Coby dar od společnosti Czech Coal v něm byla vysazena ve středu 15. května.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video