Máje mezi kapkami deště

Jan Vnouček 2013-05-29 02:30:00

Petrohrad, Nepomyšl, Holedeč, Dobroměřice – Bez deště? To by letos o Májích nešlo! Takže do piva v sobotu napršelo i májovníkům v Petrohradě, Nepomyšli, Holedeči i Dobroměřicích. Naštěstí nikde si mládež nenechala vzít chuť a dokázala, že snese i křtěnou desítku. Více snímků ze slavností ve všech jmenovaných obcích najdete zde.

Obzvlášť důležité to bylo v Petrohradě, kde se Staročeské máje konaly poprvé po třinácti letech. Pořádání se zde ujala skupina třicátníků, která se aktivně účastnila těch posledních v roce 2000. „Chtěli bychom obnovené máje udržet i příští rok, ale to záleží na mladých, jestli do toho budou mít chuť. Proto jsme se do toho vlastně pustili, abychom je inspirovali. Tímto bych jim chtěla poděkovat za to, jak se aktivně připojili a snažili se o obnovení tradice,“ pochválila jejich elán jedna z iniciátorek Eva Učíková. Petrohradští si navíc připomínali i 75. výročí od první petrohradské zmínky o tomto zvyku.  K výročí upekli a rozdávali pamětní perníková srdíčka. Vedle třiceti krojovaných tanečníků slibovalo světlou budoucnost obyčeje také dvanáct zúčastněných dětí. Z vozu jim hrála Malá plzeňská kapela. Po Petrohradě a Černčicích obcházeli 35 májek.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video