Delfín se zřítil kvůli chybné pilotáži

Jan Vnouček 2013-05-30 15:02:00

Žatec, Čeradice – Za pád letounu může pilot. Letěl příliš nízko a nezvládl provedení akrobatických prvků. To je výsledek vyšetřování nehody letounu L-29 Delfín, které se zřítilo 10. června 2012 u obce Čeradice na Žatecku. Při nehodě zemřely dvě osoby. Případ byl nyní uzavřen a kvůli smrti letce odložen.

„Dne 21. května 2013 policejní komisař případ odložil. Rozsáhlým policejním šetřením a ze závěru zprávy Ústavu pro zjišťování příčin leteckých nehod, jakož i z dalších materiálů, mj. i ze zprávy Úřadu pro civilní letectví, bylo zjištěno, že příčinou havárie uvedeného letounu byla chyba pilota,“ oznámila tisková mluvčí lounské policie Jaromíra Střelcová.
Ze závěrečné zprávy Ústavu pro zjišťování příčin leteckých nehod vyplynulo, že letec nedodržením stanovených vertikálních a horizontálních omezení uskutečnil sled akrobatických obratů v rozporu s předpisy pro daný typ letounu. Navíc průlety nad provozní plochou a dráhou prováděl ve výšce, která byla pod minimální povolenou výšku pro tento druh letu.
Stroj řídil 52letý Jiří Janíček, bývalý vojenský pilot. V dřívějších letech působil také jako tajemník MěÚ Žatec a poté  jako vedoucí stavebního úřadu na MěÚ v Lounech. Při havárii spolu s ním zahynula 30letá žena z Litvínova, které vyhlídkový let k narozeninám daroval její manžel.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video