Rodáci a patrioti Lučanské ulice se setkali po letech

Veronika Salášková 2013-06-03 00:47:00

Žatec – Srazy lidí po mnoha letech jsou naprosto běžnou věcí. Setkávají se spolužáci ze základní či střední školy, kamarádi ze zájmových kroužků či rodáci z konkrétní obce. Ale sraz patriotů pouze z jedné určité ulice města? Ano, i takové se někdy konají. Právě jeden takový proběhl v sobotu 18. května v restauraci Kulatá v Žatci. Sešli se na něm rodáci, patrioti a starousedlíci z ulice Lučanská.

Pět přátel Jaroslava Skalická, Marie Krejčová, Jitka Brázdová, Jiří Čermák a Miroslav Tvrz se rozhodlo po mnoha letech uspořádat setkání rodáků, starousedlíků a patriotů Lučanské ulice. Sehnali adresy na obyvatele, kteří se v průběhu let z ulice odstěhovali, a zaslali jim pozvánky. „Setkání jsme dávali dohromady asi rok,“ řekla Jaroslava Skalická. První sraz po mnoha letech slavil velký úspěch. Přijelo na něj 65 lidí, kteří se zde buď narodili, nebo zde jako děti žili. Do Žatce se kromě okolí sjeli z Prahy, Brna, Nepomuku i z Ostravy. Spolu s rodinnými příslušníky se v sobotu 18. května v restauraci Kulatá sešlo celkem 78 lidí. „Takový počet jsme ani nečekali,“ přiznala Marie Krejčová, další členka skupinky organizátorů. Ti připravili pohoštění a na setkání pozvali harmonikáře. Hlavním programem ale bylo povídání a vzpomínání. „S některými jsme se neviděli třeba i padesát let. Měli jsme velkou radost, že jsme se po těch letech poznali,“ usmívala se Jaroslava Skalická.
Organizátoři připravili velká tabla s fotkami z nejrůznějších akcí, které se dříve v ulici konaly. „Sdružovat se začali už naši rodiče, kteří sem do Žatce přišli většinou z Rakovnicka, a nás děti k tomu také odmala vedli. U nás v ulici se každý rok pořádaly Velikonoce, Den dětí, Máje, na které jsme si jako děti připravovali vystoupení. Na ty Máje sem k nám chodili lidé z celého města. Pravidelně také naše ulice organizovala své plesy na sále v Chmelařském institutu nebo jsme také všichni jezdili na zájezdy,“ vzpomínala Jaroslava Skalická.
Obyvatelé se také starali o úklid a údržbu své ulice a jejího okolí. „ Sami jsme si tady udržovali čistotu a pořádek, osazovali jsme záhony, zametali. Po revoluci, kdy úklid začalo zajišťovat město, už to u nás bohužel nevypadá tak hezky jako dříve,“ přiznala smutně. Místní už delší dobu čekají například na opravu chodníků. „Na okrajové ulice vedení města bohužel zapomíná. Před setkáním jsme se ale domluvili s jednatelem Technické správy panem Grežem. Vyšel nám k naší velké radosti vstříc a pracovníci ulici krásně uklidili, takže prokoukla a je jako dříve,“ dodala Jaroslava Skalická.
Všichni příchozí byli setkáním nadšení a domluvili se, že v příštích dvou letech uspořádají další.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video