Aktuální informace: Nechranice musely upouštět, lounské výstaviště je pod vodou

Pavel Macák 2013-06-04 11:09:00

Louny – Zatopené Výstaviště v Lounech bylo důvodem zrušení výstavy Autosalon, se kterou se měla zároveň konat i výstava Rodina a volný čas v termínu od 7. do 9. června. Hladina Ohře se ještě v pondělí držela vcelku ve svém korytu, ale Nechranická přehrada nápor vody z Krušných hor již nemohla udržet a tak Povodí Ohře rozhodlo o jejím upouštění v noci z pondělí na úterý. Snímky z Lounska, ale i z Nechranické přehrady, naleznete zde.

„V pondělí 3. června od 16 hodin došlo k postupnému zvyšování odtoku z vodního díla Nechranice. Postupnými kroky došlo ke zvýšení odtoku ze 180 m3 za sekundu na 260 m3/s. Tato manipulace by se v Lounech měla projevit přibližně do 4. června 02.00 hodin. „S ohledem na postupné hodnocení povodně na řece Ohři bylo nutné přistoupit k této manipulaci, neboť objem této povodně byl ve srovnání s jinými povodněmi velmi vysoký. Je možné, že tato manipulace zvyšující odtok z VD Nechranice není při této povodni poslední,“ řekl Jan Svejkovský, tiskový mluvčí Povodí Ohře.
V pondělí ve 22 hodin byla hladina na 491 centimetrech a byl vyhlášen III. stupeň povodňové aktivity. V úterý ráno v 10.20 hodin již voda stoupla na hranici 532 centimetrů a průtok dosáhl 297,1 kubíků vody za sekundu.
Také potok Chomutovka trápil obyvatele v Bitozevsi, kde se vylil ze svého řečiště. Obyvatelům přišli na pomoc hasiči a společně pokládáním pytlů s pískem se snažili zabránit vodě proniknout do rodinných domů. V úterý dopoledne byla na silnici II. třídy č. 246 mezi obcemi Obora a Počedělice omezena doprava pouze v jednom jízdním pruhu a na silnici III. třídy č. 22541 mezi obcemi Nečemice a Kounov se na vozovku sesunula opěrná zeď vedoucí podél silnice. Komunikace byla uzavřena.
Profesionální i dobrovolní hasiči z celého okresu jsou v těchto dnech v neustálé pohotovosti. Čerpají nejen vodu ze zatopených sklepů a vzniklých vodních lagun, ale také zachraňují lidi. 3. června v 19:12 vyjela jednotka SDH Postoloprty do zahradní kolonie a chat u řeky na záchranu tří osob, které musely být ze zatopené lokality odvezeny do bezpečí.
Jen pro srovnání, historicky největší povodně zaznamenané po dobu pozorování společností Povodí Ohře byly v Lounech 13. března 1981, kdy průtok dosáhl 568 m3 za sekundu, druhá největší povodeň byla 15. ledna 2011 (345 m3 za s) a třetí se stala 3. ledna 2003 (328 m3 za s).
„Výstavu Autosalon Louny a Rodina a volný čas jsme byli nuceni zrušit a její termín konání přesunout na náhradní termín 13. – 15. září 2013,“ uvedla Andrea Herianová ze společnosti Diamant Expo.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video