Rozlitá voda trápí i Podbořansko

Jan Vnouček 2013-06-04 09:28:00

Podbořansko – Až ke stavu ohrožení vedly na Podbořansku několikadenní vydatné deště. Intenzivní přeháňky v sobotu, neděli a pondělí způsobily velmi rychlý vzestup hladin zdejších vodních toků.

V Kryrech na Blšance bylo dokonce dosaženo třetího stupně povodňové aktivity. Hladina tam minulý týden kulminovala v neděli 2. června ve 3:30 hodin na hodnotě 179,4 cm. Přitom Zlatý potok je zde běžně hluboký cca 50 cm. Během neděle pak sice hladina pozvolna klesala, ale meterologové varovali, že má opět pršet a hladiny se mohou zase zvyšovat.
Na druhý povodňový stupeň vystoupala o víkendu i hladina Doláneckého potoka. V Nepomyšli na něm v sobotu 1. června ve 22 hodin naměřili hloubku 61,8 cm (normální stav cca 25 cm). Hodnoty prvního povodňového stupně (bdělost) hlásila monitorovací stanice také na Blšance v Příběnicích u Lubence (o půlnoci z 1. na 2. června – 130,3 cm).
Nebezpečí kromě rozbouřených potoků znamenala i valící se voda z polí. Na mnoha místech regionu museli hasiči kontrolovat a pročišťovat propustky pod silnicemi a čerpat vodu ze zaplavených komunikací či nemovitostí. Například jen v sobotu absolvovali podbořanští dobrovolní hasiči sedm výjezdů. Lubenečtí zase museli v neděli čerpat vodu ze své mateřské školy.
Voda z polí opakovaně zaplavovala frekventovanou silnici č. I/27 mezi Sýrovicemi a Radíčevsí. Rozsáhlé a hluboké laguny tam ohrožovaly projíždějící vozidla. Jednotky HZS Podbořany a JSDH Podbořany k nim poprvé vyjely ve čtvrtek v 6:38 hodin a provedly odčerpání vody z komunikace pomocí plovoucího čerpadla a vyčištění koryta příkopu. Laguny se ale tvořily i během víkendu. Na snímku čtvrteční likvidace jedné z nich.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video