Podbořansko spláchly bleskové tsunami

Jan Vnouček 2013-06-11 10:14:00

Podbořansko – Největší katastrofa v historii! Jinak se nedá nazvat bleskové záplavy, které v neděli odpoledne a večer postihly obce především podél Blšanky, ale i na dalších místech regionu. Blšanka, jindy neškodný potůček, se vinou prudké bouře a přívalového deště během chvíle změnila v dravou řeku, která vyplavila vše, co jí stálo v cestě.

Záplavy začaly v Lubenci, kde po průtrži mračen přetekla již z předešlých dnů naplněný rybník. Proud vody se prohnal ulicemi i centrem vedoucí silnicí I/7, zasáhl snad všechny domy v obci a kvůli hrozbě protržení donutil vedení obce evakuovat občany pod hrází. Po proudu v Řepanech dokonce hasiči sváželi některé obyvatele na loďkách.
„Přišel déšť a kroupy velké jako holubí vejce. Pak se z polí přivalila voda do rybníka a ten začal přetékat,“ popsal začátek  bleskových záplav lubenecký starosta Bohumil Peterka. Na místě zasahovalo několik hasičských jednotek. Monitorovací stanice zaznamenala na Blšance v Příbenicích u Lubence v 18 a 19 hodin neuvěřitelný průtok 176 m3 za sekundu, když běžně tudy protéká 5 m3. Hladina přesáhla 326 cm, normálně je cca 50 cm.
Povodňová vlna pak pokračovala dál, spláchla Kryry a způsobila škody i v dalších obcích podél svého toku. V Kryrech Blšankou teklo v 18 hodin 722 m3 vody za sekundu (normálně 250), pak stanice přestala měřit. Výška hladiny dosáhla 290 cm, běžně bývá 50 cm. Mokrý živel se dostal hluboko do města až ke zdravotnímu středisku a k bytovým domům, zaplavil ulice a zničil zaparkovaná auta.
Voda škodila také ve Vroutku. Tam vodní proud vyplavil radnici i hasičskou zbrojnici, v Podbořanech zaplavil zahrádky a strhl lávku přes potok. Lokální bleskové záplavy z polí hlásily mimo jiné i Sýrovice a Kaštice.
Ty podle hasičů zasáhly celý okres Louny. Od 15 do 17:30 hodin bylo v okrese hlášeno 34 událostí, kdy voda z polí zaplavila zahrady, dvory, chlévy, sklepy, garáže, ale i obytné domy. Nejhorší byla situace právě na Podbořansku, především na Lubenecku a v Kryrech. Krizová situace do uzávěrky tohoto čísla neskončila.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video