Přívalový déšť a blesková povodeň vyplavily Radíčeves

Veronika Salášková 2013-06-11 10:19:00

Radíčeves – Prudký přívalový déšť v neděli odpoledne rozehnal nejen řadu akcí, ale způsobil i bleskové lokální záplavy. V Radíčevsi voda z polí a místního potoka postihla několik rodinných domů. Vyplavila zahrady, sklepy a i obytné prostory domu. Snímky z Radíčevsi v neděli odpoledne najdete zde.

Nad Žateckem se spolu setkaly tři bouřky. Jejich srážka způsobila přívalový déšť. Půda rozmáčená po předcházejících deštích už nebyla schopná srážky vstřebat a voda z polí tak stekla přímo do Radíčevse. Voda zatopila silnici vedoucí na Čeradice a vyplavila zahrady domů podél strouhy. Na místo dorazili profesionální hasiči ze Žatce a jednotky dobrovolných hasičů ze Žatce, Tuchořic, Libočan, Podbořan a Postoloprt. Kromě nich pomáhali situaci řešit vedoucí několika odborů žatecké radnice, pod niž Radíčeves spadá, tajemník Petr Vajda a starostka Zdeňka Hamousová.
Hasiči pročistili spolu s Technickou správou a bagristou strouhu před mostkem od naplavenin a vyřezali keře na jejích březích. Prokopali provizorní stružky, aby mohla odtékat voda z přeplněného rybníka. Požárníci také odčerpávali vodu ze zatopených míst a plnili pytle pískem, jimiž byly zabezpečeny domy v okolí strouhy, protože na noc byly hlášeny další deště.
Některým obyvatelům vyplavila voda pouze zahrady, jiným natekla také do sklepů a dokonce i přímo do domů. Do obytných prostor pronikla u Marcely a Antonína Horníčkových, kteří bydlí v blízkosti mostku pod silnicí vedoucí na Žatec.
„Bylo to velmi rychlé. Během asi čtvrt hodiny poté, co začalo pršet, jsme měli v domě vody po kolena. Naštěstí okamžitě přijela dcera se zetěm na pomoc. Reagovali a rychle dali věci nahoru a další podložili,“ popsala Marcela Horníčková. Voda jim natekla do všech místností v domě. „Do ložnice se nám s ní kromě bahna dostala dokonce i ryba,“ dodala Marcela Horníčková. Voda se přes dvorek domku dostala také do autodílny a pneuservisu Antonína Horníčka.
V té chvíli v dílně spal jeho malý lovecký pes. „Pes se nám málem utopil. Soused ho zachránil na poslední chvíli, když už mizel pod vodou,“ řekl Antonín Horníček. Horníčkovi se s pomocí dobrovolníků a hasičů ihned po opadnutí vody pustili do úklidu. „Je to týden, co jsme dodělali novou zeď na dvoře, dlažbu a vrata s motorovým pojezdem. Teprve uvidíme, jestli ho voda nezničila,“posteskla si Marcela Horníčková. „Moc děkujeme hasičům, všem dobrovolníkům a paní starostce Hamousové za pomoc,“ řekl Antonín Horníček.
Místní mají naprosto jasno v tom, kdo může za velkou vodu. Ze záplavy viní přestavbu mostku pod silnicí vedoucí na Žatec. Ten byl v roce 2010 rekonstruován, namísto původních dvou propustí pro vodu strouhy zde při přestavbě vznikla pouze jedna, navíc menší. „Dokud byly pod starým mostkem dvě díry, tak problém s vodou nebyl. Nikdy se nestalo, abychom měli vodu na dvoře, natož v domě. Co je jen jedna propust, tak už se strouha rozvodnila podruhé za dva roky. Všichni jsme na to, že budou problémy, upozorňovali, už když se ten most přestavoval,“ poznamenala Marcela Horníčková. V Radíčevsi byla podobná záplava poměrně nedávno v polovině ledna 2011, přibližně měsíc po skončení rekonstrukce mostku.
Nedělní přívalový déšť způsobil problémy a lokální záplavy i na dalších místech v okrese Louny.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video