Rallye tisíce jezer už raději ne

Jan Vnouček 2013-06-12 00:26:00

Podbořansko – Jako na nějakém jezerním rallye si museli připadat řidiči, kteří koncem minulého týdne projížděli po rušné silnici I/27 mezi Sýrovicemi a Radíčevsí. Při jízdě se totiž museli od čtvrtka do neděle brodit hlubokými vodními lagunami a zdolávat z polí tekoucí potoky. Po jarním tání sněhu je to letos již podruhé, co byla na této důležité spojnici Podbořanska se zbytkem okresu Louny ohrožena bezpečnost silničního provozu.

Protože se tato situace každoročně při tání sněhu či větších deštích opakuje a neustále zaměstnává hasiče, kteří zde musí opakovaně odčerpávat vzniklé „rybníčky“, došla trpělivost i městu Podbořany. „Nafotili jsme to a obrátili se na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), jakožto správce státní komunikace, a na správu silnic, aby nemohly říci, že o tom nevědí a pokusily se sjednat nápravu. Sice to už nespadá do naší pravomoci, ale zastupujeme lidi, co po té silnici jezdí,“ uvedl podbořanský tajemník Martin Gutzer. Podle něj bude muset správa silnic zřejmě prohloubit odtokové příkopy podél silnice, vyspádovat je, případně rekonstruovat vodní propustky, aby voda z polí mohla volně odtékat.
„Veškerá opatření jsou v kompetenci ŘSD, které může vyzvat správu a údržbu silnic ke spolupráci,“ potvrdila mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková, že konat musí ŘSD. Jeho stanovisko se redakci nepodařilo získat, tisková mluvčí na položené otázky do uzávěrky čísla neodpověděla.
Na vině je ale podle vedení města Podbořany i úspornější způsob obdělávání zemědělské půdy a zanedbaná údržba soustavy melioračních kanálů. „Silnice u Sýrovic se z polí zaplavuje až v posledních třech, čtyřech letech. Předtím se to nedělo. Dříve se oralo do hloubky 30 cm a hnojilo hnojem, dnes se jen diskuje a hnojí průmyslovými hnojivy. Klesá tak obsorpční schopnost půdy,“ myslí si Gutzer.  Podle něj se také za dvacet let bez údržby zanesly odvodňovací strouhy, a  prostě přestaly fungovat.
Podobně koncem minulého týdne voda z polí zaplavila například i části okresních silnic mezi Pšovem a Dolánky a mezi Oploty a Neprobylicemi.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video