Selhal varovný povodňový systém? Blesková povodeň vzedmula vlnu kritiky

Jan Vnouček 2013-06-23 01:09:00

Podbořansko – Dramatické okamžiky strachu, útěky na poslední chvíli před rozbouřeným živlem, sousedská solidarita a obětavá pomoc hasičů a sousedů s odstraňováním škod. Ale také záplava poplašných fám, naštvanost postižených a pochopitelné hledání viníka celého neštěstí. To byly dva povodňové dny na Podbořansku, především ve dvou  nejpostiženějších obcích, v Lubenci a Kryrech, kde lidem na mnoha místech šlo opravdu o život a voda jim brala veškerý majetek. Naštěstí se nikomu nic nestalo, ale škody na obecním a soukromém majetku jdou do desítek miliónů. Více snímků z popovodňových Kryr najdete zde.

Mimořádná blesková záplava také odhalila nedostatky ve varovném protipovodňovém systému, který podle některých starostů selhal. „My nedostali žádné varování, že by tady něco takového mohlo přijít,“ stěžuje si lubenecký Bohumil Peterka. „Monitoring povodně je u nás špatně udělaný, sonda je na Blšance až za Lubencem v Příbenicích, místo, aby byla přímo v Lubenci,“ dodává. „Když se to převalilo přes nás, tak jsem informoval KOPIS (krajské operační a informační středisko) a zavolal jsem kolegovi Brdovi do Kryr, abych je varoval,“ uvádí.
To potvrzuje i kryrský starosta Miroslav Brda. „Taky jsem od integrovaného systému nedostal žádné varování. Chodily SMS, že Blšanka je na 2. povodňovém stupni, ale my už měli pomalu vytopené ulice. Okolo 16. hodiny přišla bouřka a průtrž mračen, pak se ale udělalo krásně. Až asi v 17:40 mi v afektu volal Peterka z Lubence, že se to od nich na nás valí. Hned jsem to běžel vyhlásit rozhlasem a vyzval jsem občany z ohrožených ulic, aby se připravili na možnou evakuaci. Bohužel voda tady byla už za čtvrt hodiny, ale dřív jsem to opravdu nevěděl,“ odmítá názory některých občanů, že by něco zanedbal a varoval je pozdě. Problémem podle některých byla i špatná slyšitelnost rozhlasu v zaplavené Vodní ulici.
Na druhou stranu si starostovo jednání nemůže vynachválit Miroslava Hoštická, která bydlí v nejnižším místě ulice Malá Strana. „Brda nás byl osobně varovat a evakuovat, ale to už přišla voda a během 5 minut bylo vody po kolena a rychle stoupala. Proto velké poděkování starostovi! Manžel nesl psa a starosta mi při útěku pomáhal, aby mě nestrhl proud,“ je mu vděčná za záchranu na poslední chvíli. „K domku Hoštických jsem šel ještě suchou nohou. Během deseti minut, než se rodina sbalila, jsme již nemohli pryč stejnou cestou a museli jsme od rozvodněné říčky prchat vodou podél plotu, aby nás voda nestrhla,“ nemůže na napjaté chvíle zapomenout Brda.
Na neinformovanost si stěžuje kupříkladu i starosta Blšan Petr Bukáček, kterému vyděšení občané volali, ať okamžitě evakuuje tamní blšanskou Družstevní ulici, že se protrhla hráz Lubeneckého rybníka a Vidhostické přehrady a voda z Blšanky ji  smete. „Varovný systém selhal. V televizi už mluvili o záplavě Lubence, ale nás o situaci nikdo neinformoval. V Příbenicích a Kryrech je monitorovací systém, a mně nepřišla ani varovná esemeska. Jak mám lidi uklidňovat, když nemám žádnou oficiální informaci?“ krčí rameny. Poplašné fámy se nakonec ukázaly jako falešné a Blšanka v Blšanech větší škody nenapáchala, ale v neděli večer byla podle Bukáčka situace na hraně paniky.
Stížnostmi na nedostatečné informování některých představitelů obcí se zabývá už i tajemník bezpečnostní rady MěÚ Podbořany Karel Žežulka. „V případě hrozících bleskových povodní Český hydrometeorologický ústav informuje krajské operační středisko a to pak informuje starosty. Dva starostové si stěžovali, že varovnou SMS nedostali, to na středisku prošetřím. Ale jinak jsou starostové proškolení a mají krizová telefonní čísla, kam zavolat, když něco nevědí,“ sdělil k tomu Žežulka.
Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje trvá na tom, že nic nezanedbalo a že starosty informovalo okamžitě, jak se od hydrometerologickém ústavu dozvědělo o hrozícím nebezpečí. Jeho obsáhlá odpověď na náš dotaz ale přišla až po uzávěrce tohoto čísla. Proto se k ní vrátíme příští týden.
Olga Lorencová z Kryr ukazuje na plynový uzávěr před jejich domem v Hluboké cestě, který v neděli poškodila valící se povodňová vlna. „Najednou byly ve vodě vidět bubliny a smrděl tu plyn. Hasiči to rychle běželi zavřít. Kdyby si někdo zapálil cigaretu, tak to mohlo bouchnout,“ popisuje těžké chvíle, která mohly skončit tragicky.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video