Nemocnice musí šetřit. Snížila platy zaměstnancům

Veronika Salášková 2013-06-22 00:23:00

Žatec – Život nemocnici i jejím zaměstnancům komplikuje nová úhradová vyhláška. Žatecká nemocnice kvůli ní obdrží o 8,4 milionu korun méně než v loňském roce. Její vedení proto muselo přistoupit k úsporným opatřením. Jedním z nich je i snížení platu personálu.

Úhradová vyhláška platná od začátku letošního roku nabízí nemocnicím pouze 98% úhrady roku 2012 a možnost ošetřit pacienty do výše 92% objemu zdravotních služeb poskytnutých v roce 2011. A to i přesto že v loňském roce se na zdravotním pojištění vybralo o 10,8 miliard korun více než v roce 2011. Žatecká nemocnice tak měsíčně dostane asi o 700 tisíc korun méně než loni, za celý rok pak přibližně o 8,4 milionů korun.
Ztrátové hospodaření ale není podle vysvětlení ředitele nemocnice Čestmíra Nováka způsobené pouze úhradovou vyhláškou, ale také celkovou inflací a růstem nákladů na materiálové straně vlivem zvýšeného DPH. To činí pro žateckou nemocnici asi 1 milion korun za rok, navýšení není vládou nemocnici nijak kompenzováno. Další ztrátu způsobuje skutečnost, že vláda schválila přechod z nižší do vyšší sazby DPH u některých položek, které se zdravotnictví bezprostředně dotýkají.
„Jedná se zejména o spotřební materiál pro RTG a laboratoře. Tato skutečnost činí dalších 1,5 milionu korun,“ sdělil ředitel Novák.
Nemocnice proto situaci musí vyrovnávat snížením materiálových položek včetně mezd a mzdových nákladů. Snížení platů, které se dotkne všech zaměstnanců nemocnice u lékařů o 6%, u veškeré administrativy a pomocného personálu o deset procent a u nižšího zdravotnického personálu o 3%. Tato situace je se zaměstnanci projednána a neměla by žádným výrazným způsobem omezit činnost nemocnice,“ řekl Jan Novotný, místostarosta Žatce.  „V součtu předpokládáme měsíční úsporu ve výši přibližně 400 tisíc korun měsíčně. I přes tato opatření bude předpoklad měsíční ztráty okolo 300 tisíc korun,“ vypočítal Čestmír Novák.
Žatecká nemocnice podniká spolu s Asociací českých a moravských nemocnic a Českou lékařskou komorou a jinými institucemi další kroky. „Jedná se o podání návrhu k ústavnímu soudu na neplatnost úhradové vyhlášky, dále omezování poskytovaných zdravotních služeb v rozsahu dikce citované vyhlášky a samozřejmě také neustálé vyjednávání se zdravotními pojišťovnami o zvýšení nasmlouvaného objemu zdravotních služeb a tím i navýšení zálohových příjmů,“ dodal ředitel Novák.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video