Voda zničila krajnice i odnesla lávku

Veronika Salášková 2013-06-23 00:25:00

Žatecko – Přívalový déšť napáchal v neděli 9. června v několika obcích na Žatecku škody. Část jich způsobila přímo voda stékající z polí, část rozvodněná Blšanka.

Asi největší škody napáchal přívalový déšť v Libořicích. Zde voda vyplavila celou náves včetně několika okolních domů a panelových domů. „Bylo to strašně rychlé, voda se přihnala asi během čtvrt hodiny. Chvílemi jí bylo na návsi nad kolena,“ řekla starostka Eva Vrábíková. Voda s sebou přinesla množství nánosů včetně kamenů. Ty zničily krajnici po obou stranách silnice do Sýrovic a u kostela  a poničily asfalt na vozovce.
„Jednali jsme už dříve se Silnicemi, aby krajnice osadili žlabovnicemi, protože nám je každý větší déšť ničí voda. Zatím jsme je vždy opravili na vlastní náklady, teď už na opravu ale nemáme. Proto doufáme, že Silnice nyní konečně osadí žlabovnice, aby se to už neopakovalo,“ sdělila starostka Vrábíková. Poničeny byly také kryty elektrického vedení, které budou muset energetici znovu položit. Starostka popsala, že místní vlastními silami a technikou odklízeli z návsi a ze silnice hromady naplaveného kamení. Blesková povodeň způsobila škodu odhadem za milion korun. „Voda také vyplavila na pole velké množství ryb, co šlo, jsme sebrali, i tak jich ale v polích, kam jsme se nedostali, jich hodně zůstalo,“ dodal Eva Vrábíková.
V sousední obci Železná, která spadá pod Obecní úřad Libořice, zase vystoupala Blšanka a rozlila se v noci z neděle 9. na pondělí 10. června pod splavem v okolí menhiru.
Dál po proudu  odnesla rozvodněná Blšanka v Holedeči okolo druhé hodiny ráno v pondělí lávku u hřiště. Snesla ji přibližně sto metrů po proudu. „Budeme na lávku žádat 125 tisíc,“ sdělil starosta Pavel Adamec. Dodal, že místní celou noc hlídali hladinu vody a pytlovali písek, aby zabezpečili nejvíce ohrožené objekty, s čímž jim pomáhali i dobrovolní hasiči z Libočan. „Budu chtít a žádat, aby podél břehů Blšanky byly vyřezány a odklizeny suché stromy, které jsou v případě velké vody ohrožením,“ dodal starosta Adamec.  V úterý 10. června byl kvůli vysoké hladině vody uzavřen provizorní most do Stránek. Druhého dne, jak voda opadala, byl mostek zase zprůjezdněn. Další škody napáchal přívalový déšť mimo jiné také v Radíčevsi, kde vytopil zahrady, sklepy a několik domů, a Milčevsi.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video