Pořádná facka pro dobrovolné hasiče od ministerstva vnitra. Pomáhali s povodněmi, ještě za to zaplatí

Jan Vnouček 2013-06-25 11:18:00

Okres Louny – Sprostý a krátkozraký podraz! Jinak se nedá nazvat způsob, jakým se státní orgány zachovaly k dobrovolným hasičům, kteří na výzvu pomáhali odstraňovat následky povodní mimo svůj region a riskovali při tom své zdraví. Místo vděčnosti a ocenění se dočkali jen toho, že na svou bohulibou službu vlastně ještě doplatí. Ze své kapsy si totiž nakonec musí doplatit nezbytné očkování proti infekční žloutence typu A. Ministerstvo vnitra se k ničemu nemá. A Krajský úřad Ústeckého kraje jim slíbil uhradit jen první dávku vakcíny. Přeočkování si již musí pořídit ze svého.

„Ústecký kraj uhradí dobrovolným hasičům dle požadavků první dávku očkování proti žloutence. Druhou dávku si musí zaplatit sami,“ potvrdila krajská mluvčí Magdaléna Hanáčková. Každý z dobrovolných hasičů tak je nucen z peněženky vytáhnout 700 Kč, aby neohrozil nejen vlastní zdraví, ale vzhledem k infekčnosti této nemoci také zdraví své rodiny.  Celkem by kompletní vakcinace pro jednoho měla stát 1200 Kč, kraj přispěje částkou 500 Kč.
„Vůbec nejde o ty peníze, jde o princip. Chlapi tam jezdili ve svém volnu, kdy mohli být se svými rodinami. Ve všední dny si zase brali volno z práce, které si musí samozřejmě napracovat,“ cítí hořkost jeden z hasičských velitelů. Roztrpčen z tohoto jednání je i starosta krajského a okresního sdružení hasičů Jiří Henc. „Panoval krizový stav, byl vyhlášen stav nouze a členové hasičských sborů byli požádáni o pomoc. Vyhověli, pomohli v nouzi, a stát se k nim zachoval takto. Myslím, že by těch 1200 korun na jednoho hasiče už státní pokladnu nezruinovalo,“ uvedl.
A tak pachuť ostudy budou muset zřejmě napravovat obce. „Jestli hasičský záchranný sbor nenajde peníze, aby naočkoval hasiče, kteří zasahovali u povodní, tak my se k těm našim takhle macešsky chovat nebudeme, a prostředky pro ně  případně najdeme,“ reagoval za město Podbořany jeho starosta Radek Reindl.
Podle Lukáše Marvana, mluvčího Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje, by měl kraj v okrese Louny přispět na očkování 165 dobrovolným hasičům. Ti jezdili od 8. do 19. června odstraňovat následky povodní na Litoměřicko, především do Křešic, ale například i do Mlékojed nebo Terezína. Z okresu Louny postupně na Litoměřicku zasahovaly jednotky SDH Žatec, Tuchořice, Postoloprty,  Krásný Dvůr, Vroutek, Kryry, Podbořany, Smolnice, Lenešice, Černčice,  Libočany, Líšťany, Ročov, Panenský Týnec, Petrohrad, Ročov, Libčeves, Cítoliby,  Lubenec, Očihov, Úherce, Líšťany, Koštice, Domoušice a Hřivice. Některé z nich dvakrát (Krásný Dvůr, Vroutek) i třikrát (např. Podbořany). Jejich nasazování řídil hasičský záchranný sbor.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video