V Tuchořicích nejde o žádný zamřížovaný dům

Veronika Salášková 2013-07-23 08:53:00

Tuchořice – Již třetí rok za sebou se v areálu tuchořického zámku, kde sídlí Domov „Bez zámků”, konal v pátek 19. a v sobotu 20. července stejnojmenný festival. Pořádal ho právě Domov „Bez zámků” a Městská knihovna Louny. Hlavním cílem festivalu je společné potkávání zdravých a handicapovaných lidí. Více snímků z festivalu najdete zde.

„Festival má ukázat, že Domov „Bez zámků” je normální místo k bydlení a ne nějaký zamřížovaný dům, kam by se lidé měli bát vstoupit. Mají možnost si Domov prohlédnout, setkat se s našimi klienty a zjistit, kdo tady žije a jak,“ přiblížil myšlenku festivalu ředitel Domova Martin Nuhlíček. Právě toto setkávání bylo důležitým prvkem tradiční součásti festivalu – akce Daruj radost. Ta byla jednou z příležitostí pro zdravé i postižené návštěvníky, jak spolu navázat komunikaci a seznámit se. Obyvatelé domova v Tuchořicích a klienti sociálně terapeutické dílny Jeroným při Městské knihovně si vymysleli svůj dárek, který jim přinese radost, někteří ho také výtvarně ztvárnili. „Seznam dárků byl k nalezení na webových stránkách lounské knihovny. Každý si tak mohl vybrat dar pro konkrétního člověka a zarezervovat si ho,“ popsala ředitelka knihovny Dagmar Kučerová. Předání darů proběhlo v sobotu odpoledne. Obdarovaní měli z dárečků obrovskou radost.
Organizátoři pro příchozí přichystali po oba dny bohatý program. V pátek ho po 18. hodině zahájil Divadelní soubor Domova bez zámků. Poté vystoupili mimo jiné taneční soubor Roztančený vozíček, který působí při TK Boubelky v Lounech, Hájští kohouti a Pavel Jonák. V sobotu otevřeli program loutkoherci ze Stálého loutkového divadla v Lounech, představili se také klienti STD Jeroným, skupina Paralet, soubor Tuchoholki či britská skupina The Silver spoons. Tečku za festivalem představovalo promítání filmů z produkce Domova „Bez zámků”.
Všichni účinkující vystoupili bez nároku na honorář. O vybrané finanční prostředky ze vstupného a z dobročinného jarmarku, se oba pořadatelé podělí rovný dílem. Domov částku stejně jako v loňském roce použije na zaplacení krmiva a veterinární péče pro zvířata v jejich zooparku a na jeho provoz. Knihovna nyní šetří na vydání nové knihy, takže výtěžek půjde podobně jako vloni na její uvedení do života.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video