Za vraty se prostírá 19. století

Veronika Salášková 2013-07-30 10:03:00

Žatec – Nový prostor pro pořádání koncertů, kulturních akcí či jen srazu spolužáků se nedávno otevřel v Žatci. Je jím Dvůr U svatého Jakuba v Jakubské ulici. Když projdete jeho vraty do dvora, ocitnete se rázem v devatenáctém století.

Budova pochází z poslední čtvrtiny 19. století. Za první republiky zde sídlilo sdružení žateckých chmelařů. Později za komunistů zde byly sklady zeleniny a na Vánoce si sem lidé chodili pro stromky. Statek v tu dobu výrazně chátral. Po sametové revoluci se zde vystřídalo několik majitelů. Do rekonstrukce budovy, jež byla ve velmi špatném stavu se ale pustil až nynější vlastník – Ladislav Černý, který objekt koupil v listopadu 2010. „ Už dvacet let bydlím v těsném sousedství statku, ve vile Engl. Ke koupi statku mě nastartovala ta skutečnost, že si budovu připravovali Vietnamci k pěstování marihuany. Ve stodolách byly navrtány hmoždinky na zavěšení lamp,“ popisuje Ladislav Černý důvody, jež ho vedly k zakoupení statku. „Tak jsem si tenkrát řekl, že mám jen dvě možnosti – nechat tady ty Vietnamce, zároveň by pokračovala devastace objektu, a odstěhovat se pryč. Nebo statek koupit a dát ho dohromady,“ říká. Po zakoupení statku následovalo nejprve vyklízení hromad nepořádku. Na začátku roku 2011 pak začala rekonstrukce, která trvala dva a půl roku. Celý projekt vymyslel a navrhl Ladislav Černý sám včetně zařízení interiérů. „Věděl jsem, co chci. Dozrávalo to postupně. Chtěl jsem budovu zase vrátit do toho 19. století, kdy byla postavena. Jakmile návštěvník projde průjezdem, tak se vrátí zpět v čase do 19. století,“ vysvětluje Ladislav Černý. Na otázku, jak ho napadlo vytvořit ze statku prostor pro další lidi, odpovídá: „Jsem žatecký rodák a patriot, takže jsem chtěl ten statek zachránit. A když už jsem do toho šel, tak jsem chtěl, aby si to tady užili i další lidi. Takže Dvůr U svatého Jakuba nabízím jako další prostory v Žatci, které jsou originální. Nechci konkurovat stávajícím podnikům, ale doplnit je,“ popisuje svou vizi.
Pro veřejnost Dvůr poprvé otevřel letos o velikonoční neděli, kdy zde uspořádal den otevřených dveří. Kdo ho propásl, může do Dvora zavítat od 9 do 17 hodin, kdy je otevřen. Najde zde prostor Country klubu, kde se již od jara konaly čtyři koncerty. Dále prodejničku výrobků klientů žateckého Kamaráda Lorm a obchůdek Sedmikvítek, jenž nabízí přírodní bylinné produkty, kosmetiku a čaje. Dále je zde zařízeno prvoreblikové řeznictví. „Jen do něj stále ještě sháním řezníka,“ dodává Ladislav Černý. Dále plánuje pořádat zde pravidelné farmářské dny, kde by výrobci a pěstitelé z okolí nabízeli zeleninu vypěstovanou domácí vajíčka a další podomácku připravované výrobky.
Mimo to jsou zde prostory pro pořádání firemních skolení, setkání spolužáků po letech či svatby. Ty se zde konaly již čtyři, jedna dokonce s obřadem přímo ve dvoře. V budově se nachází také vinný sklípek a na půdě malé soukromé muzeum chmele.
A jak vlastně vzniklo jméno Dvůr U svatého Jakuba? „K tomuto názvu mě inspiroval archeolog Petr Čech. Dvůr svatého Jakuba se nachází v Jakubské ulici a o sto metrů dál je v Tyršově ulici kostelík svatého Jakuba, u něj se nacházel původní žatecký hřbitov. A od toho ten název vznikl,” zakončuje Ladislav Černý.
Kromě dalších akcí má v plánu, uspořádat zde mikulášskou besídku.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video