Sociální podnikání aneb PODNIKÁNÍ JINAK

Redakce 2013-08-07 05:20:00

Okres Louny – Pojmem „sociální podnikání“ jsou označovány podnikatelské aktivity, které vytváří pracovní příležitosti     pro osoby se zdravotním, sociálním nebo kulturním znevýhodněním. Pro sociální firmu je důležité jak dosahování zisku, tak i zvýšení veřejného prospěchu. Zisk je z větší části (min. 51 %) použit pro další rozvoj sociálního podniku (např. vzdělávací nebo kulturní potřeby pracovníků).

Sociální podnikání je na vzestupu všude na světě a každá země si ho přizpůsobuje svým historickým kořenům, své tradici, mentalitě a kultuře. V ČR má dlouhou tradici hlavně na venkově. Už na území Habsburské říše byla Česká kulturní a hospodářská identita založena na dobrovolnických aktivitách občanské společnosti. Byla vytvářena aktivní činností malých a středně velkých podniků, výrobních a spotřebních družstev, spolků, vzájemných či obecných záložen a družstevních kampeliček. V době velké hospodářské krize v průběhu 20. a 30.let 20.století úloha těchto družstev a společností ještě posílila. Tradice sociální ekonomiky byla přerušena totalitním vývojem v průběhu války a po roce 1948.  Po roce 1989 byla snaha obnovit u nás autonomní družstevní sektor, ale až po roce 2000 zaznamenat nástup tématu sociální ekonomiky tak, jak ji u nás vnímáme v současné době.
V současné době je v naší republice zaregistrováno 128 firem, které se hlásí k principům sociálního podnikání. Jejich adresář a příklady dobré praxe zveřejňuje organizace People, planet, profit, o.p.s. na webovém portálu: www.ceske-socialni-podnikani.cz Na území České republiky působí 8 ambasadorů sociálního podnikání, kteří usilují o zvýšení informovanosti o možnostech tohoto způsobu vytváření nových pracovních míst. Pořádají informační akce pro veřejnou správu, neziskové organizace a firmy, aby představili příležitost, jak je možné za finanční podpory Evropského sociálního fondu začít podnikat a přitom pomáhat znevýhodněným skupinám.
V Ústeckém kraji je v současnosti 15 sociálních firem. Jednou z nich je například kavárna „U šnečků“ v Žatci, kterou provozuje PROMETHEUS Effect, o.p.s. . Kavárna nabízí pracovně tréninkový program pro mladé lidi z dětských domovů a ze sociálně znevýhodněného prostředí.  Svými aktivitami kavárna přesahuje do dalších veřejně prospěšných služeb – nabízí workshopy pro školní kolektivy na téma „Zdravá výživa a prevence poruch příjmu potravy“, zprostředkovává  zdarma psychoterapeutické služby pro rodiny s dětmi a bezplatné právní poradenství. Zahájení provozu sociální firmy U šnečků bylo finančně podpořeno Nadačním fondem Albert v rámci grantového programu Nadační fond Albert dětem.
Pro více informací o sociální ekonomice popř. zajištění informačních seminářů je možné kontaktovat ambasadorku pro region Severozápad: katerina.mala@ceske-socialni-podnikani.cz

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video