Rybám v Liboci vybudují několik přechodů

Veronika Salášková 2011-07-20 00:00:00

Žatec – Usnadnění průchodu potokem Liboc připravuje pro migrující živočichy Povodí Ohře. V současnosti se na jeho toku nachází celá řada překážek, která rybám a dalším obyvatelům potoka volnou cestu znesnadňuje. Na konci měsíce června vydal žatecký Městský úřad územní rozhodnutí o zprůchodnění prvního úseku od soutoku potoka s řekou Ohře nedaleko Libočan až po Čejkovice.

Významnějším technickým zásahem se v této fázi bude řešit deset migračních překážek. Podle způsobu zprůchodnění se bude jednat o dva základní typy opatření – balvanitý skluz a balvanitá rampa. Akce proběhne mezi obcemi Libočany a Čejkovice. Stavba bude rozdělená na tři samostatné úseky – Libočany, Žabokliky a Čejkovice. Na jezu v Libočanech vznikne u levého břehu balvanitá rampa. Délka tohoto ry-bího přechodu bude 30 metrů a šířka rampy 1,5 metru.
Při stavbě budou muset být dodrženy určité specifické podmínky, na-příklad, že práce nesmí být realizovány v hlavním období rozmnožování významných druhů ryb, to znamená od března do června. Musí se také dbát na to, aby voda nebyla jakkoli kontaminována. Aby se ryby nemohly zranit, nebudou na stavbu v balvanitých skluzech v místech kontaktu s vodním proudem použity kameny s ostrými hranami. V potoce žije velké množství ryb různých druhů, zejména jelec tloušť, hrouzek obecný a střevlička východní. Vyskytují se zde také kapr, losos atlantský, pstruh potoční nebo bolen dravý, dokonce některé zvláště chráněné a vzácné druhy ryb – střevle potoční a vranka obecná. Liboc pramení v Doupovských horách ve slatinách pod vrchem Pilíř, který měří 760 metrů. Pramen se nachází ve vojenském prostoru Hradiště a není běžně přístupný. Nedaleko něj pramení také říčka Blšanka.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video