Pěstitelé chmele prý mohou být v klidu. Vypěstovaný chmel prodají bez problémů

Veronika Salášková 2013-08-16 00:06:00

Okres Louny – Úroda zeleného zlata by měla být letos průměrná, počítají chmelaři. Negativně se na ní podepsala zejména dlouhá zima a deště s povodněmi. Sklizeň tak zřejmě začne o něco později než obvykle. Její začátek se odhaduje okolo 23. srpna. Všechen chmel už je nyní prodaný.

Průběh roku byl letos poněkud složitější na povětrnostní podmínky. Kvůli dlouhé zimě se opozdily jak práce ve chmelnici, tak vývoj samotného chmele o několik dnů. Právě o ně nejspíš začne sklizeň později, odhaduje se, že první štoky by se mohly strhnout okolo 23. srpna. Škody na úrodě napáchaly zejména časté deště, kdy voda stála dlouho ve chmelnicích a chmelaři ji museli odčerpávat. Své vykonaly také lokální záplavy.  Přibližně 250 hektarů chmelnic bylo poškozeno červnovými povodněmi. Chmel se z nich vůbec nebude sklízet, protože uhnil. V okrese Louny byly nejvíce zasaženy chmelnice u Orasic a Obory, kde voda zničila asi 25 hektarů chmele.
Horka, která nastala ve druhé polovině června a v červenci však zdá se nijak tragická nebyla. „Nějaké srážky přece jen spadly. V loňském roce byla sucha horší,“ okomentoval Michal Kovařík, tajemník Svazu pěstitelů chmele ČR. Bouřky si ale vybraly svou daň v podobě popadaných konstrukcí chmelnic. Na svědomí měly asi 18 hektarů chmelnic u Mutějovi a Nesuchyně na Rakovnicku, u Vojnic na Lounsku a Soběchleb na Podbořansku.
Jak bude chmel kvalitní, se teprve uvidí, případné deště by ještě mohly do sklizně ovlivnit koncentraci hořkých látek v šišticích. Zatím byl proveden první kontrolní odběr, který zkoumal dynamiku čili nárůst alfa kyselin. „Tento odběr byl o něco lepší než v loňském roce,“ srovnal Michal Kovařík.
Chmel se v letošním roce pěstuje na 4318 hektarech. „Odhaduje se, že by výnos mohl činit asi 1160 kilogramů chmele z hektaru,” sdělil Michal Kovařík. Úroda by tak měla být podle odhadů průměrná. Pěstitelé se ale nemusí o odbyt chmele obávat, celá sklizeň je již prodaná. Na snímku návštěvníci Dne otevřených dveří na účelovém hospodářství Chmelařského institutu na Stekníku si na jeho chmelnicích prohlédli různé odrůdy chmele. Foto: Veronika Salášková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video