Problém s odpadní vodou straší lounskou radnici

Pavel Macák 2013-09-12 13:18:00

Louny – Nemalý problém nyní musí řešit vedení Loun. Do konce roku 2014 se totiž musí vyřešit, jak odkanalizovat obce Brloh a Nečichy, které spadají pod město. V těchto obcích žije sice jen necelých dvě stě trvale žijících obyvatel, ale podle požadavků ministerstva životního prostředí, je čištění odpadní vody nutností.

„Studie na odkanalizování těchto obcí je již na světě, ale podle ní by tato investiční akce stála zhruba 37 milionů korun. To je vysoká částka, a když jsme jednali se společností Severočeské vodovody a kanalizace, předběžně její vedení prohlásilo, že by si patrně dílo nepřevzali. Kromě toho by se značně zvýšila pro obyvatele cena stočného. Budeme nyní jednat i s osadními výbory, aby se k této problematice také vyslovily,“ uvedl starosta Radovan Šabata.
Určitou možností jsou domovní čističky odpadních vod, ale vzhledem k tomu, že tato zařízení musí být trvale udržována a v obcích je většina starších občanů a chalupářů, je toto řešení prakticky nereálné. „Zvažujeme proto vybudovat zde kořenové čističky odpadních vod. Byli jsme se podívat ve Spáleném Poříčí, kde taková čistička funguje již dvacet let a tamní vedení města je s ní velice spokojeno. Chceme, aby projektant studii přepracoval na podobné čističky. Jejich realizace by totiž přišla na zhruba pět milionů korun pro obě sídla. Rozhodnutí musí padnout do konce dubna příštího roku, abychom vše v termínu stihli,“ dodal po jednání rady starosta.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video