Boj kolem popelnic se přiostřuje

Jan Vnouček 2013-09-27 00:29:00

Podbořansko – Skládka Vrbička se pustila do konkurenčního boje se svými konkurenty. Cílem jejího managmentu a některých podílnických obcí je udržet si množství objemu dováženého odpadu a tím si zachovat dosavadní finanční příjmy.

Proto se obce, v jejichž katastru se těleso skládky nachází, dobrovolně vzdaly části zákonného příspěvku za ukládání odpadu, který plyne do jejich rozpočtů. Tu poskytnou jako „příspěvek na dopravu“ především pro významného dodavatele odpadu, firmu Becker Bohemia.
Městys Nepomyšl mu přispěje sumou 172 Kč a město Vroutek částkou 28 korun za uloženou tunu komunálního odpadu. Důvodem je, aby jmenovaná společnost svážející komunální odpad z Rakovicka a Plzeňska nezačala odpad ukládat na jinou skládku. „Kdybychom s tím nesouhlasili, Becker by začal odpad vozit jinam a my bychom místo menší části státního poplatku přišli o celý,“ vysvětlil vroutecký starosta Jaromír Kubelka.
Nepomyšli, která dosud inkasovala od státu částku 430 korun za uloženou tunu odpadu, zbude 258 korun z tuny. Vroutku, který dostával 70 Kč, zůstane 42 korun z tuny. Zastupitelé Nepomyšle schválili smlouvu s Beckerem koncem srpna. Vroutečtí zastupitelé tento návrh odsouhlasili už v červnu s tím, že může být poskytnut i dalším novým zákazníkům Skládky Vrbička s dlouholetou perspektivou dodávky odpadu.
Podílníky Sládky Vrbička je 36 měst a obcí z okresů Louny, Karlovy Vary, Rakovník, Plzeň-sever a Chomutov.
Současně některé obce z Podbořanska vypověděli smlouvy na vývoz odpadu s firmou Marius Pedersen a chystají na podzim nová výběrová řízení. „Chceme snížit cenu vývozu popelnic. Vyhraje ten, kdo po nás bude chtít méně,“ má jasno Jana Kronďáková, starostka Očihova.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video