Závěť Emila Filly asi hned tak splněna nebude

Pavel Macák 2013-11-27 01:16:00

Peruc – Nejznámější rokokový areál v Čechách zámek na Peruci je nyní v nabídce realitní společnosti NAXOS za 15 milionů korun včetně pozemku o rozloze 11 869 m2. Konec prvního kola výběrového řízení byl stanoven na 18. února příštího roku. Pokud se zámek, v jehož levém křídle byla umístěna pamětní síň Emila Filly, podaří prodat, je velkým otazníkem, zda jeho nový majitel bude mít o výstavní prostory pochopení. Zástupkyně realitní kanceláře Jana Bryndová sice tvrdí, že pamětní síň zde zůstane, ale záměry budoucího vlastníka jsou jen v oblasti hypotetické.

Podle manažera společnosti NAXOS Michala Skuhry by zde jednak mohlo být soukromé sídlo nebo hotelový komplex s nabídkou wellnes služeb. Zájemci nejprve musí složit milionovou kauci, na základě které se pak zúčastní výběrového řízení. Současní britští vlastníci Emmanuel Ciolfi a Francis James Hellyer, kteří žijí v Bratislavě, zámek koupili od městysu v roce 2007 za 19 milionů, zabezpečili okna proti vniknutí, opravili okapové svody a v roce 2011 byla provedena citlivá rekonstrukce střešní krytiny a částečná výměna dřevěných krovů, ale to asi bylo tak všechno, co s objektem udělali. Úprav a zabezpečení se nedočkala ani pamětní síň světově uznávaného umělce a tak se také stalo, že před dvěma lety se sem vloupali zloději a ukradli mistrova díla za zhruba 80 milionů korun. Naštěstí byli za krátko chyceni a obrazy zachráněny. Vzápětí všechna zbývající díla byla ze zámku převezena do Galerie Benedikta Rejta v Lounech. Ukradené a poškozené obrazy byly restaurovány a galerie je ve svých prostorách na krátkou dobu vystavila.
„Byli bychom strašně rádi, kdyby se pamětní síň Emila Filly opět na Peruci otevřela už kvůli cestovnímu ruchu. Ostatně bylo to přání umělce v jeho závěti. Už jsme několikrát žádali Ústecký kraj, aby se o to postaral. Nabídli jsme rovněž naši pomoc při úpravách, ale zatím se kolem toho chodí jako kolem horké kaše,“ uvedl starosta městysu Antonín Lanc.
Údajně je pro Ústecký kraj opětovné umístění vzácných obrazů na Peruci stále prioritou, tvrdí tisková mluvčí Magdaléna Hanáčková. „Problémem je ovšem jejich zabezpečení a to bez souhlasu vlastníka nelze realizovat stejně jako další úpravy. Kraj ani Peruc nemohou investovat do soukromého zámku, " uvedla Hanáčková. Problémem je též to, že na Peruci byla zrušena policejní služebna a dojezdové časy policistů z Loun nebo Libochovic jsou delší než by bylo potřeba.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video