Rozhovor se starostou Radovanem Šabatou na ožehavé téma. Nebylo lepší koupit Dům kultury než Zastávku?

Pavel Macák 2013-12-03 10:02:00

Louny – Před tím, než zastupitelstvo města schválilo v červnu loňského roku nákup kulturního sálu Zastávka v Lounech za necelých 11 milionů korun od soukromé osoby s tím, že nejnutnější opravy pro zprovoznění budou stát 3,7 milionu korun, nabízela se možnost koupit Domu kultury za 14,5 milionu korun a náklady na jeho rekonstrukci se pohybovaly kolem čtyřiceti milionů korun. Nebylo tehdy rozumnější koupit Dům kultury, když stávající odhad rekonstrukce zastávky se pohybuje na hranici třiceti milionů korun?

V té době nebyla reálná možnost ucházet se o dotaci z ROP Severozápad. Proto náš záměr směřoval na co nejlevnější a minimalistické řešení, kterým se jevila rekonstrukce sálu Zastávky. Ano, první odhadované náklady na zprovoznění sálu na Zastávce opravdu byly okolo 4 až 5 milionů Kč. V této variantě bylo uvažováno pouze se základními úpravami hlavního sálu a nebylo počítáno s úpravou suterénních prostor, ani s kompletním vybavením Zastávky, jako je například zvuková a osvětlovací technika či další vybavení jeviště, hlediště či ostatních prostor. V případě možnosti získání až 85% dotace z Evropských fondů, jsme se rozhodli, provést rekonstrukci kompletní, celého objektu s dodáním veškerého vybavení nutného pro provoz tohoto typu kulturního zařízení.
V případě pořízení Domu kultury byla částka na rekonstrukci počítána projektantem pouze odhadem podle kubíkové, zastavěné plochy a byla vypočtena na 45 mil. Kč. Jelikož se jednalo pouze o odhad, mohla být následná skutečná cena rekonstrukce i vyšší. Jelikož v té době nebyla možnost ucházet se o dotace z Evropských fondů, které v tu dobu byly pozastaveny na neurčito, bylo pro zastupitelstvo odkoupení DK velikým rizikem s nejistým výsledkem. Na jednu investici města ve výši větší jak 60 mil. Kč nemělo, ani v současnosti nemá prostředky. Tato výše je stejná, jako byla cena rekonstrukce našeho Vrchlického divadla.
Kdyby se mohla veřejnost dočkat otevření Zastávky?
Minulý čtvrtek byly odevzdány obě žádosti o poskytnutí dotačních titulů (jak na Zastávku, tak i na Zelené náměstí) na ROP. Na základě přidělení čísla jednacího již nyní můžeme zahájit všechny práce spojené s vypsáním výběrového řízení na dodavatele stavby. Pokud vše půjde dle našich představ, rádi bychom novou taneční sezonu v roce 2014 již zahajovali v tomto obnoveném kulturním stánku.
Děkuji za odpovědi. Pavel Macák

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video