Zamyšlení Jana Vnoučka nad popravou Jany V. z Nepomyšle

Jan Vnouček 2013-12-05 01:44:00

V bulvárních médiích objevil nový fenomén – skandalizace obyčejných lidí. Obrázkovým novinám už nestačí psát jen o rozvodech politiků, přiživovat se na smrtelných nemocích zpěvaček, referovat o celulitidě modelek nebo se pást na autonehodách hvězdných sportovců. S velkou chutí se v posledních letech zaměřily i na bulvarizaci neznámých tváří. Stačí málo – ocitnout se v blízkosti zajímavé celebrity nebo být součástí nějaké tragédie. Až na výjimky s „hroší“ kůži, které z toho vytřískají pochybný kapitál (např. Ornella Štiková), roznese negativní publicita těmto nebožákům soukromí na kopytech a jako bonus získají doživotní škraloup na pověsti.

Minulých týden se na veřejném pranýři ocitla Jana V.  z Nepomyšle. Veřejnou mediální popravu odstartoval fotograf, který   zachytil, jak si ji bývalý ministr a neúspěšného prezidentský kandidát Karel Schwarzenberg odvádí v noci domů. A hromosvod všech našich životních zklamání byl na světě.
Místo toho, aby se bulvár pustil do ženatého knížete, který se vydává za konzervativního politika, a přitom tráví noci s   milenkou, rozjeli skandalisti diskreditující kampaň proti snadnějšímu cíli. Hned byly zveřejněny hříchy z dívčiny minulosti a ošklivé pomluvy, které bulváru ochotně donesli někteří její bývalí spolužáci, „dobří“ známí a příbuzní. Každý si tak okamžitě prohlédl její hanbaté fotky a dozvěděl se, že je to „zlatokopka“, „knížecí konkubína“ a další nechutnosti.
A proč o tom píšu? Protože si nemůžu pomoct, ale je mi té mladé ženy líto. Jaký je veřejný zájem zostudit člověka, který  podle všeho trpí komplexem méněcennosti, má problémy se sebeúctou a potřeboval by spíše pomoc psychologa, než veřejnou diskreditaci? Přiznejme si to – žádný! Když se bulvár vrhá na soukromý život politiků, popových hvězd a dalších celebrit, říkám si: dobře jim tak! Je to daň za jejich popularitu, na které vydělávají. Ale jak k tomu přijde obyčejná 25letá holka, která si třeba i ze zištných důvodů nabalila o padesát let staršího milionáře? To je to takový zločin? Není to možná čestné, ale zaslouží si, aby si najednou celá země prohlížela její odhalené snímky pořízené pod vlivem alkoholu a aby se o ní v miliónových nákladech šířily společensky likvidační drby? Z vytažené „špíny“ nevyplývá, že by na rozdíl od noblesního politika někoho podváděla. Chce jen to, co se dnes považuje za úspěch – mít víc peněz a prožít si svých pět minut slávy.  Proto bychom si měli nejprve zamést před vlastním prahem a než po ní hodíme kamenem, vzpomenout si na naše vlastní poklesky. A odpovědět si na otázku, co je vlastně pro morální zdraví téhle společnosti škodlivější, jestli jedna slečna bez zábran, nebo naše závist a pokrytectví? Jan Vnouček, 29.11.2013

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video