Soud dal odvolané ředitelce zapravdu. Město Louny se brání

Pavel Macák 2013-12-12 00:01:00

Louny – Patrně si na to již jen málo čtenářů vzpomene, že jsme v září loňského roku uvedli zprávu o tom, že z funkce ředitelky Mateřské školy ve Fügnerově ulici v Lounech byla odvolána 19. září radou města Jaroslava Hajmová z důvodu manažerského selhání a špatně vedené personální politiky. Tehdy to zarazilo nejen samotnou ředitelku školky, která byla na základě usnesení rady města ze dne 13. června 2012 jmenována po výběrovém řízení do této funkce na dobu šesti let s účinností od 1. srpna 2012, ale i rodiče, kteří sem dávali své děti.

Následně, 24. září 2012 byla s Jaroslavou Hajmovou uzavřena dohoda, podle které měla od 20. září do 31. 12. toho roku předávat agendu svému nástupci ve funkci. Po předání měla vykonávat funkci pedagogického pracovníka – učitelky.
Jaroslavě Hajmové se v tu chvíli zhroutil život. Odneslo to její zdraví i psychika, vždyť ve školce pracovala mnoho let jako učitelka a později i jako ředitelka a nikdy jí nebyly vytknuty žádné chyby. Když se dostala z nejhoršího šoku, rozhodla se obrátit o pomoc k Okresnímu soudu v Lounech a na město Louny i mateřskou školu podala žalobu o určení neplatnosti odvolání z funkce.
Kauza byla na pořadu jednání 3. října letošního roku a senát rozhodl, že odvolání žalobkyně z funkce ředitelky Mateřské školy Louny, na základě rozhodnutí rady města Loun je neplatné a Jaroslava Hajmová je ředitelkou školky na základě jmenování ze dne 19. 6. 2012. Žalované strany jsou navíc povinni zaplatit společně a nerozdílně náhradu nákladů řízení ve výši 15 097 korun. Ve stručnosti, soud rozhodl tak proto, že zřizovatel v průběhu doby trvání pracovního poměru na dobu určitou
může odvolat z vedoucího pracovního místa jen z důvodů závažného porušení nebo neplnění právních povinností vyplývajících z jeho činností, úkolů a pravomocí na vedoucím pracovním místě ředitele, které bylo zjištěno zejména inspekční činností České školní inspekce nebo zřizovatelem, anebo na návrh školské rady nebo České školní inspekce. Podle soudu musí být „z materiálního hlediska vždy v odvolání výslovně vymezeny důvody, pro které je ředitel z funkce odvoláván ve smyslu §166 odst. 4 a 5 školského zákona a to tak, aby tyto důvody byly následně přezkoumatelné soudem v případě soudního sporu. „Manažerského selhání a špatně vedené personální politiky“ uvedené v odvolání ředitelky Hajmové je velice obecné. Podle soudu je nezbytné této části odvolání věnovat náležitou pozornost a podrobně specifikovat, v čem zřizovatel spatřuje závažné porušení či neplnění konkrétních právních povinností ředitele. Podle názoru soudu musí z rozhodnutí o odvolání vyplývat alespoň minimální odůvodnění, v čem jsou spatřovány důvody manažerského selhání a špatně vedené personální politiky.
Paradoxem v celé záležitosti je to, že v současné době dostala Hajmová 30. 9. výpověď pro nadbytečnost a výpovědní doba ji končila dnem 30. listopadu. „V textu výpovědi byla seznámena s údajnými organizačními změnami slovy: „Vzhledem k tomu, že po proběhlém výběrovém řízení došlo ke jmenování nové ředitelky a tudíž k organizačním změnám na straně zaměstnavatele, je nadále nemožné Vás zaměstnávat v souhlasu se sepsanou dohodou z 24. 9. 2012 a stala jste se podle ustanovení § 52 písm. c) zákona 262/2006 Sb., Zákoníku práce pro zaměstnavatele nadbytečnou.“  „Výpověď nesplňuje zákonem stanovené předpoklady, protože výpovědní důvod nebyl naplněn. Osobně výpověď považuji za neplatnou,“ konstatovala Hajmová.
O vyjádření jsme požádali také starostu Loun Radovana Šabatu: „Odvolání Jaroslavy Hajmové z funkce ředitelky MŠ Fügnerova pokládáme i na základě právního posouzení za platné a splňující všechny náležitosti uvedené v ustanovení § 166 odst. 5 písmeno a) Školského zákona. Uvedený důvod pokládáme za zcela konkrétní a dostačující.
Jednalo se o neoprávněné podání výpovědi třem učitelkám z pěti, přičemž výpovědi nesplňovaly zákonné náležitosti, podáním výpovědí byla ohrožena existence mateřské školky z důvodů personálního obsazení a nedostatku financí a následně po podání výpovědí třem učitelkám, nespokojenost rodičovské veřejnosti s tímto krokem paní ředitelky a podpora odvolávaných učitelek ze strany rodičů
Konkurzního řízení v dubnu roku 2012, na jehož základě byla Jaroslava Hajmová jmenována do funkce ředitelky se zúčastnil pouze jediný uchazeč, čímž nebyla reálná možnost výběru z většího počtu uchazečů.
Po odvolání paní ředitelky z funkce, proběhl nový konkurz, po kterém byla do funkce jmenována Olga Krátká. V současné době jsme spokojeni s vedením MŠ.
Okresní soud v Lounech se věcnou stránkou odvolání z funkce vůbec nezabýval a řešil pouze stránku formální a pokládal podané odvolání za nedostatečně odůvodněné. Město Louny i MŠ Fügnerova se odvolaly ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Do rozhodnutí odvolacího soudu se dále nebudeme k uvedené záležitosti vyjadřovat.“

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video