Zámek na prodej možná koupí kraj

Pavel Macák 2013-12-13 00:21:00

Peruc – Zámek na Peruci je již delší dobu na prodej. Jak jsme již v minulém měsíci psali, v nabídce ji má realitní kancelář NAXOS za patnáct milionů korun. V pravém křídle byla ještě donedávna Pamětní síň Emila Filly, který si ve své závěti přál, aby jeho díla byla vystavena právě zde na Peruci. Po zcizení jeho obrazů z této síně a jejich vrácení správci obrazů Galerii Benedikta Rejta v Lounech po odhalení pachatelů se však tyto obrazy na původní místo kvůli bezpečnosti nevrátily.

Zdálo by se, že Fillova pamětní síň by mohla být prodejem zámku ohrožena. „O tomto prodeji víme. Realitní společnost s námi ovšem nijak nejednala. Věcné břemeno je zřízeno a zaneseno v katastru. Na právech Ústeckého kraje by se ani případným prodejem nemělo nic měnit,“ komentovala nabízený prodej tisková mluvčí hejtmana Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.
Starosta městysu Antonín Lanc se již delší dobu snaží, aby se obrazy na Peruc vrátily. Ale jeho snaha zatím vychází naprázdno, protože naráží na požadavky galerie ohledně stavebních úprav a hlavně na zabezpečení síně před vykradením. Absenci policejního oddělení v městysu, které zde ještě před několika lety bylo, nevyjímaje. „Navrhl jsem při našem nedávném setkání hejtmanovi kraje Oldřichu Bubeníčkovi, zda by nebylo vhodné, aby kraj zámek od realitní kanceláře odkoupil. Bylo by to jedno z nejlepších řešení už proto, že by bylo možné na opravu zámku získat dotace z evropských fondů,“ uvedl Lanc.
„Tato myšlenka je zajímavá a budeme o ní přemýšlet. Dnes ovšem nedokážu říci, že se tak stane,“ odpověděl na náš dotaz hejtman Bubeníček.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video