Nejlevnější splašky v republice zdražily

Jan Vnouček 2014-01-17 00:03:00

Očihov – Stočné zdražila od Nového roku obec Očihov. I tak ale očihovští občané zaplatí za odvádění odpadních vod nejnižší cenu široko daleko. Starostka Jana Kronďáková se dokonce domnívá, že jejich cena je nejnižší v republice.

Obecní zastupitelé rozhodli, že v roce 2014 zvýší občanům cenu stočného z 22 Kč na 25 korun za m3 odvedené odpadní vody. Přitom podle starostky Jany Kronďákové jsou skutečné provozní náklady na kanalizaci a čistírny odpadních vod 35 Kč na m3 vody. „Když k tomu ale připočtu investiční náklady a splátku úvěru, tak se náklady vyšplhají až na 110 korun za kubík odvedené odpadní vody,“ vysvětlila, že zdražení je spíše symbolické.
„Zdražili jsme kubík o tři koruny. Podle vyhlášky je průměrná spotřeba vody 35 m3 na obyvatele, takže každý zaplatí ročně navíc jen 105 korun,“ uklidňuje všechny, že nejde o nic dramatického.
Obec Očihov provozuje svůj kanalizační systém sama, protože Severočeské vodovody a kanalizace (SVS) ho před lety právě kvůli vysokým jednotkovým nákladům odmítly převzít do své správy. Radnici také ještě zbývá splatit 4,5 miliónu korun úvěru, kterou si na vybudování kanalizace vzala.
Ve městech a obcích, kde kanalizaci spravuje SVS, stojí jeden m3 stočené vody v roce 2014 již více než 45 korun.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video