Církev zažádala o vrácení majetku i v okrese Louny

Veronika Salášková 2014-01-24 08:55:00

Libočany – Žádosti o navrácení dříve zabavených pozemků se v rámci církevních restitucí nevyhnuly ani lounskému okresu. Pražské Benediktinské arciopatství třeba žádalo nazpět pozemky, na nichž stojí kabiny libočanského fotbalového klubu a dále se na nich nachází část samotného fotbalového hřiště. Pozemky však arciopatství navráceny nebudou.

Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty v Praze-Břevnově zažádalo o navrácení dvou parcel v katastru obce Libočany. „Po provedeném šetření bylo zjištěno, že požadovaný pozemek je zastavěn stavbou kabin a tato stavba je ve vlastnictví Fotbalového klubu IZOS LIBOČANY, spol. s.r.o. a druhý pozemek je část sportovního hřiště, taktéž ve vlastnictví FK IZOS LIBOČANY, spol. s.r.o. Podle ustanovení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi nelze vydat pozemek vyňatý ze zemědělského půdního fondu, na kterém bylo zřízeno v souladu se stavebním zákonem sportovní hřiště, které je užíváno,“ vysvětlila důvody, proč se pozemky vracet nebudou, Marie Ševelová, ředitelka Územního pracoviště Ústí nad Labem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.
Ševelová také dodala, že úřad v okrese Louny neeviduje v současnosti žádné žádosti týkající se vydání staveb, církve zatím zažádali pouze o navrácení pozemků. „Celkovou výměru pozemků, o jejichž vydání církve požádaly, nelze s definitivní platností určit, vzhledem k tomu, že církevní subjekty ve svých žádostech uvádějí parcely v původní evidenci – evidenci pozemkového katastru. Současný stav je v evidenci katastru nemovitostí a výměry požadovaných – původních, a současných pozemků jsou leckdy odlišné. Dále je nutné zmínit i fakt, že pozemky vedené v současné evidenci katastru nemovitostí mohou být odděleny na základě geometrického plánu a vydá se skutečně jen požadovaná výměra podle stavu původního pozemkového katastru,“ sdělila ředitelka Ševelová.  Úřad dosud v okrese Louny vydal církvi dva pozemky v katastrálním území Pátek u Loun o celkové výměře 4.474 m2, o které požádala Královská kanonie premonstrátů na Strahově. Konkrétně se jedná, který se nachází v nezastavěném území mezi obcemi Pátek a Želevice porostlý vzrostlými stromy a nálety. Druhý pozemkem je vodní nádrž, která se nachází v lese.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video