Omezení záchranky v Podbořanech dočasně odvráceno

Jan Vnouček 2014-02-12 00:31:00

Podbořany – Nepřetržité služby lékařů na stanici Zdravotnické záchranné službě (ZZS) v Podbořanech zůstanou zachovány i po 28. únoru. Vedoucí podbořanské výjezdové základny Lenka Hodková je zajistila za pomoci externistů. Nebýt toho, tak by od 1. března za pacienty na Podbořansku vyjížděli v nočních hodinách místo lékařů pouze záchranáři. A tomu MUDr. Hodková prozatím zabránila.

„Nasmlouvala jsem externí lékaře z Rakovníka, Plzně, Mariánských Lázní a Karlových Varů, kteří nám přislíbili pomoc. Vykryjí služby, které my nezvládneme,“ říká s úlevou.
Informaci potvrdila i  Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí Ústeckého kraje, který záchrannou službu zřizuje. „Podle aktuální informace se v současné době skutečně podařilo sehnat dostatek doktorů a posádka Rychlé lékařské pomoci na Podbořansku bude po 28. únoru 2014 fungovat bez omezení,“ uvedla.
Vedoucí lékařka Lenka Hodková přesto neskrývá rozhořčení, že problém s nedostatkem kvalifikovaných lékařů mohl dojít tak daleko. „Je to pořád jen dočasné řešení. Musí se začít urychleně řešit příčiny, a ne až následky,“ rozčiluje se, že se věcí nezabývají vedoucí místa, ale přesouvají ho na samotné výjezdové základny.
Na vykrytí nepřetržité služby ZZS je potřeba 5 tabulkových lékařů, Podbořany ale nyní mají pouze 3,5 lékaře. Mladí absolventi lékařských fakult se ale k záchrance nehrnou. Podle Hodkové se s podstavem nic nedělá celorepublikově. Problémem je nízké finanční ohodnocení a složitý systém atestací. „U nás dostanou jen tabulkový plat. Proto raději odcházejí do soukromých zařízení či do Německa, kde jim dají několikanásobně víc. Navíc lékař bez lékařské atestace nemůže jezdit v záchrance sám a její získání trvá 6 let,“ zdůrazňuje největší problémy. „Záchranka je taková popelka, přitom když se něco stane, tak si každý přeje, aby co nejrychleji přijela,“ podotýká hořce.
Kritickou situaci by podle ní měl urychleně řešit jak stát, tak kraj. „Dříve míval kraj pro lékaře, které potřeboval, systém studijních stipendií. Ti se na oplátku upsali, že pro něj budou pracovat. Myslím, že by se něco podobného mělo zavést znovu,“ navrhuje jedno z opatření na zvýšení stavu specialistů v oboru urgentní medicíny.
Do té doby by měl Ústecký kraj odborníky zajistit především pro odlehlejší místa bez lůžkových zdravotnických zařízení. Proto Hodková nesouhlasí s úvahou kraje, který po nátlaku žateckých představitelů, chtěl omezit ZZS v Podbořanech, namísto v Žatci. „V Žatci mají nemocnici, tam dojedou hned. Zatímco v Podbořanech není ani lékařská pohotovost. My máme dlouhé dojezdové časy a pak ještě musíme pacienty odvážet do vzdálených nemocnic v okolí,“ kroutí hlavou nad nelogickým řešením.
Za Podbořany přímo u krajského hejtmana lobboval starosta města Radek Reindl. „Slíbil nám, že když seženeme lékaře, tak záchranku zachovají,“ prozradil a poděkoval MUDr. Hodkové za její misi. „Velmi oceňuji její iniciativní přístup a jsem rád, že se jí podařilo zachovat služby záchranky bez omezení,“ vysekl jí poklonu.
Původně Ústecký kraj kvůli nedostatku lékařů plánoval, že v Podbořanech bude od března rychlá lékařské pomoc zajištěna jen 12 hodin denně. Dalších 12 hodin by k pacientům vyjížděl pouze vůz se záchranářem. Během jeho služby měl být pro nejvážnější případy na telefonu připraven lékař až v Žatci.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video