Rozhovor s ministrem a senátorem Marcelem Chládkem. Jeho děti jej častěji vidí v televizi

Pavel Macák 2014-02-27 06:49:00

Praha, Louny – Senátorovi za okres Louny a Rakovník a nedávno jmenovanému ministru školství, mládeže a tělovýchovy Marcelu Chládkovi jsme položili několik otázek:

Jak skloubíte funkci ministra a senátora?Určitě mi přibude práce a budu mít méně času na svou rodinu. 

Už dnes, když děti chtějí vidět tatínka, tak jim manželka pustí raději televizi. V senátu jsem do svého jmenování zastával funkce člena a předsedy školského výboru, v plném znění to byl Výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice. Jak je z tohoto názvu zřejmé, agenda byla velmi široká. Jak funkce předsedy výboru, tak členství v něm jsem se musel po svém jmenování ministrem vzdát. Myslím si obecně, že je výhodou, když je člověk jak členem vlády, tak členem některé z komor parlamentu, protože může své návrhy podporovat i coby poslanec či senátor. Voličům mohu slíbit, že se budu obě funkce snažit vykonávat v plném nasazení, a – to je nutné zdůraznit – za jeden plat, protože toho senátorského jsem se vzdal.

Budete se více zajímat o rozvoj školství na severu Čech?

Především se chci zajímat o rozvoj školství v celé České republice. Jsou samozřejmě regiony, jejichž situace je o něco složitější, což je také oblast severu Čech. V rámci výkonu senátorské funkce jsem se snažil pravidelně navštěvovat školy ve svém volebním obvodě. V tom budu pokračovat i jako ministr školství. Severočeský region má mou plnou podporu. A není to jen tím, že se zde nachází můj volební obvod, ale hlavně tím, že jsem přesvědčen, že si tento region zaslouží větší podporu od ministerstva a centrální vlády.

Co bude pro vás v nové funkci ministra školství prioritou a na co se hlavně zaměříte?
Prioritou je v současné době kompletace programového prohlášení vlády v oblasti školství. Jsem velmi rád, že se nám podařilo vyjednat maximum z programu ČSSD. Ještě před volbami jsem představil několik programových priorit pro české školství, z nichž se většina v programovém prohlášení objevuje. Je to například finanční stabilizace resortu, zefektivnění čerpání peněz z fondů EU, ale stejně tak náprava státních maturit anebo modernizace škol a školek, jejich rekonstrukce a vybavení. Platí samozřejmě nesouhlas s jakoukoliv formou školného na veřejných vysokých školách. Pro mne osobně je prioritou snaha o to, aby měl každý občan České republiky přístup ke kvalitnímu vzdělání.
Děkuji za odpovědi.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video