Za Žatcem se plánuje obří úložiště plynu

Veronika Salášková 2014-03-05 00:21:00

Žatec, Triangle – Okres Louny se zřejmě zalíbil budovatelům podzemních úložišť. V Lubenci na Podbořansku zuří dlouhou dobu boj místních proti vybudování hlubinného úložiště jaderného paliva. Mezitím se připravuje projekt dalšího podzemního úložiště tentokrát zemního plynu nedaleko Žatce v průmyslové zóně Triangle. Krajští zastupitelé už dali projektu zelenou, konečné rozhodnutí o vzniku zásobníků plynu bude náležet Ministerstvu průmyslu a obchodu. Město a místně příslušný stavební úřad tak zřejmě nebude mít možnost do schvalovacího procesu zasáhnout. Lidí, kteří budou nedaleko této potenciální časované bomby bydlet, se samozřejmě nikdo na nic nezeptal.

Velkokapacitní podzemní zásobníky plynu chce v Triangle vybudovat firma Develops. Nacházely by se na rozloze 36 hektarů. Záměr počítá s tím, že stlačený zkapalněný zemní plyn bude skladován ve 24 násypem krytých nádržích, které budou mít celkový objem 816 tisíc metrů krychlových. Stavba by měla vyjít odhadem na osm miliard korun. K ní by musel být vybudován ještě vysokotlaký plynovod dlouhý asi deset kilometrů, kterým by se plyn do zóny přiváděl. Záměr schválilo krajské zastupitelstvo 30. října 2013.
„To ovšem neznamená, že je o umístění definitivně rozhodnuto. Kladně se musí vyslovit ještě Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Teprve poté by probíhala příprava dokumentace pro získání územního rozhodnut,“ sdělila Magdalena Hanáčková tisková mluvčí Ústeckého kraje.
„V současné době neevidujeme žádnou žádost o vyjádření, vydání územního rozhodnutí či stavebního povolení na tuto akci. Navíc je velký předpoklad, že tato stavba bude svými parametry spadat do povolovacího procesu ministerstva,“ odpověděl na náš dotaz Tomáš Trávníček vedoucí stavebního úřadu v Žatci.
V rámci schvalovacího procesu má být sice posouzen vliv stavby zásobníků na životní prostředí a mají být nastaveny veškeré závazné podmínky včetně bezpečnostních opatření, ministerské razítko však, jak víme, člověka ve skutečnosti před ničím neochrání.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video