Rozhovor s vedoucím lounské policie Vladimírem Peškem o novinkách na oddělení

Pavel Macák 2014-03-06 01:10:00

Louny –  O rozhovor na aktuální téma jsme minulý týden požádali vedoucího územního odboru Policie ČR v Lounech Vladimíra Peška.

Jaká je dnes situace v personálním obsazení ve vašem územním odboru?
Když jsem tento odbor přebíral v roce 2010, coby vedoucí, bylo zde 216 policejních tabulkových míst. Jednalo se o řadové policisty, kriminalisty a vedoucí jednotlivých oddělení, pochopitelně bez občanských pracovníků. V průběhu let 2010 a 2011 se ovšem situace podstatně změnila, když došlo ke snížení uvedeného počtu o devětadvacet policejních tabulkových míst. Tím jsme se dostali na dlouhodobé minimum a bylo obtížné zajišťovat všechny policejní činnosti do té míry, jak to bylo v předcházejících letech.
V těchto letech také došlo ke zrušení některých policejních stanic?
Ano, postupně došlo k zrušení Obvodního oddělení v Košticích a integraci Obvodního oddělení Podbořany a Kryry, kde zůstala policejní stanice podřízená Obvodnímu oddělení Podbořany.   Do roku 2000 bylo na okrese Louny celkem deset obvodních oddělení, ale u většiny z nich se jednalo o malé organizační články, které s počtem cca šesti policistů nemohly zajišťovat nepřetržitý výkon služby. V současné době jsou tedy na území okresu Louny čtyři obvodní oddělení a jedna policejní stanice v Kryrech. Obnova dřívějšího rozložení policejních oddělení se už neuskuteční, jen se posílí stávající oddělení v Lounech, Žatci, Podbořanech a Postoloprtech.
Hovořil jste o posílení policejních řad. Jak tomu mám rozumět?
Od ledna letošního roku se stavy policistů začaly postupně navyšovat. Rozhodla o tom vláda premiéra Rusnoka. Územní odbor Louny dostal zpět dvacet tabulkových míst, která jsme rozložily rovnoměrně na všechny organizační články. Jedná se o tabulková místa výhradně řadových policistů do přímého výkonu služby. Doplněna budou jak obvodní oddělení, tak vzhledem k hustotě a rozlehlosti silniční sítě také dopravní inspektorát.
Jak tyto lidi získáte?
Nyní probíhá jejich nábor, ale je to velice složité, protože tito lidé vyjma zdravotní způsobilosti musí splnit fyzické a psychologické testy a dále musí mít pro tuto práci další předpoklady. Pokud projdou náročným výběrovým řízením, musí absolvovat roční základní odbornou přípravu na policejní škole. Teprve pak budou zařazeni do základního článku policejní služby. Nejde tedy o krátkodobý proces. Proto se současně snažíme, abychom naplnili tabulková místa co nejdříve, získat policisty, kteří bydlí na Lounsku, ale zařazeni jsou například v Praze nebo v jiných okresech, či krajích .
Je nějaký problém s náborem nových policistů?
Je pravda, že lidé se do policejní služby hlásí, ale výběr je velice tvrdý a mnoho hlásících se mužů a žen neprojde třeba fyzickými zkouškami a pokud jsou zdatní a zdraví, dělají jim potíže třeba psychologické testy nebo mají jiné problémy. Pokud se hlásí u nás, všechny zájemce předáváme na Krajské ředitelství policie v Ústí nad Labem, které nábor realizuje. Z dosavadních zájemců prošlo zatím pět, kteří nastupují 1. března na roční základní přípravu. Dalších šest zájemců z okresu je v současné době rozpracovaných.
Odrazil se dřívější nedostatek policistů a kriminalistů na objasněnosti trestné činnosti v okrese?
Bylo poměrně obtížné zajišťovat úkoly, které jsme museli plnit. Podle statistických údajů za poslední roky, kdy jsme byli „oslabeni“ se objasněnost trestné činnosti pohybovala zhruba na stejné úrovni, jako v předcházejících letech. Je však pochopitelné, že zatížení stávajících policistů za „ nepřítomné „ kolegy bylo velké.
Dostanete také nějaké nové technické vybavení?
Před nedávnem jsme dostali zejména kvůli potřebě zvýšeného dohledu na silnici I/7 nové vozidlo s měřícím zařízení. Jen vloni bylo na silnicích lounského okresu osm úmrtí při dopravních nehodách, z toho šest právě na uvedené silnici. Dostali jsme též mikrokamery, které policisté používají při dopravních akcích či služebních zákrocích, aby se zamezilo jednak korupčnímu jednání nebo aby mohl být záznam použit při řešení stížností na služební zákrok.
Musela policejní inspekce řešit nějaké prohřešky policistů z lounského okresu?
Vím o dvou případech z roku 2011, kdy šlo o nepřijetí oznámení a ve druhém případě o přepsání údajů v přestupkovém spisu. Oba tito policisté byli ze služby propuštěni.
Děkuji za rozhovor. Pavel Macák

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video