Obec a sportovci čelí žalobě za smrt mladého fotbalisty

Jan Vnouček 2014-03-07 00:58:00

Lubenec – Téměř milión jako náhradu za nemajetkovou újmu chce vysoudit rodina chlapce, kterého před dvěma a půl lety v Lubenci zabila přenosná fotbalová branka. Žalovanými stranami jsou obec Lubenec a Tělovýchovná jednota Spartak Lubenec.

Lubenečtí zastupitelé na svém posledním jednání žalobu odmítli a rozhodli se, že jí budou čelit u občanskoprávního soudu.
„Měli jsme tři možnosti. Buď s ní souhlasit a zaplatit, pokusit se mimosoudně domluvit nebo žalobu odmítnout. Schválili jsme skoro jednomyslně třetí možnost. Policie při vyšetřování žádné zavinění nezjistila a viníka neurčila, proto nás právník ujišťuje, že žaloba nemá opodstatněná,“ sděluje starosta Bohumil Peterka.
Podle něj se ovšem nyní bude u soudu řešit, čí ta branka byla a kdo nese právní zodpovědnost za to, že nebyla zajištěná. „My tvrdíme, že naše nebyla. Je fakt, že měla být zajištěná, ale zajištění někdo vytrhl a již ho nikdo neobnovil. Navíc se to nestalo na tréninku, ale ve volném čase bez dozoru dospělé osoby. Byli tam s ním další tři kluci, ale ti radši mlčí. Takže těžko říct, jestli se na brance houpali, nebo ne,“ brání se, že by obec za tuto tragédii byla odpovědná. Nejasná situace je i ohledně majetkových poměrů. „Náš je areál TJ, ale hřiště je Spartaku,“ odpovídá hlava lubenecké radnice.
Rodina podala na každý subjekt celkem tři žaloby. Po obci požaduje dohromady 502 tisíc, po Spartaku 452 tisíc. „Pro Spartak by to bylo likvidační, vždyť nemá skoro žádný majetek,“ komentuje to Peterka.
K tragédii došlo 3. října 2011 v areálu Spartaku Lubenec. 13ti letého fotbalistu tam usmrtila padající těžká branka, která nebyla zajištěna. Policie viníka nenašla a případ odložila.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video