Stížnost čtenářky: "Lékařka se k nám chovala nevhodně." "Není to pravda," brání se nařčená zdravotnice

Redakce 2014-04-08 11:16:00

"Chci si stěžovat na přístup paní doktorky Zajícové z dětského oddělení Nemocnice Žatec. V pátek 14. března asi v půl čtvrté odpoledne jsme tam s naší 8letou dcerou vyhledali lékařskou pomoc. A protože jsme zjistili, že pohotovost v té době ještě neměla otevřeno, tak jsme se obrátili přímo na dětské oddělení.

Dceři, která měla zvýšenou teplotu, se na celé ruce zničehonic objevil ošklivý otok s vyrážkou. Hodně mě to vylekalo, protože jako laik jsem samozřejmě nemohla poznat, zda se nejednalo o nějaký akutní případ, například o nebezpečnou infekci nebo alergickou reakci, které by mohly ohrozit život mého dítěte. Bohužel místo pomoci a chápavého přístupu jsem se dočkala dost nepříjemného zážitku, z kterého se stále nemůžu vzpamatovat. Sloužící lékařka, paní doktorka Zajícová, se chovala velmi nevhodně a vynadala mi, že jezdíme k doktorovi, cituji „s každým pupínkem“. Měla jsem silný pocit, že jí svou přítomností obtěžujeme a průpovídkami typu „Na co jste myslela, když jste sem jela!“ ze mě dělala úplnou hlupačku. Nakonec nám řekla, že jde o pouhou reakci na horečku a ať jí dáme paralen. Je pravda, že vyrážka druhý den zmizela. Ale i kdyby měla paní doktorka pravdu, tak jí nic nedávalo právo takhle se mnou jednat, protože já měla jen strach o zdraví své dcery. Když vám dítě rok nemarodí a pak se mu najednou objeví tohle, tak logicky hledáte rychlou pomoc u lékaře, abyste něco nezanedbali. Pro všechny případy jsem dceřinu oteklou ruku vyfotila a každý, komu jsem snímek ukázala, se zhrozil a souhlasil s tím, že by s něčím takovým jel okamžitě na pohotovost. Ale i tahle špatná zkušenost byla k něčemu dobrá. Teď vím, že pokud bude někdy potřeba, tak do žatecké nemocnice už určitě nepojedeme, protože tam nejsme vítání!" Š.K., Podbořansko (jméno je redakci známo)
Požádali jsme proto doktorku Zajícovou prostřednictvím vedení nemocnice o vyjádření k této stížnosti.
"Je mi líto, že bylo moje chování takto chápáno, ale s uvedenými údaji v Žateckých novinách nemohu zcela souhlasit. Dne 14.března v 15,30hod opravdu navštívila ambulanci dětského oddělení pí Kadlecová se svou dcerou. Jako důvod návštěvy uvedla popisovaný a fotografií doložený exantém v obl. levé HK. Pokud bych tento nález shledala během vyšetření, nepoložila bych svůj dotaz. Vzhledem k tomu, že kromě tt 38,2°C a několika nevýrazných eflorescencí na různých místech těla, jsem na dítěti neshledala nic závažného, dovolila jsem si položit otázku, čeho se matka dítěte tolik obávala. Musím se ohradit proti nařčení, že jsem matce vynadala. I přesto, že mě svou návštěvou údajně obtěžovala, jsem její dítě vyšetřila, napsala lékařskou zprávu i s diagnostickým závěrem a doporučením, kde není uveden jen Paralen, a tuto zprávu jsem předala matce. Mrzí mě, že tento nález neposkytla k uveřejnění do Žateckých novin včetně fotografické dokumentace aktuálního kožního nálezu, se kterým se s dítětem dostavila na naši ambulanci. Pak by totiž nemohla napsat, že cituji: „jde o pouhou reakci na horečku a ať jí dáme Paralen“. Zmiňovaná lékařská zpráva je k dispozici ve WinMedicalcu, ale kvůli ochraně osobních dat ji nezveřejňuji.
Chápu rozhořčení matky na mou osobu. Jsem totiž člověk, který o věcech hodně přemýšlí než začne jednat. Mrzí mě však skutečnost, že svou stížnost vztáhla na celou žateckou nemocnici, protože její výrok „ tam nejsme vítáni“ není pravdivý." MUDr. Diana Zajícová, Dětské oddělení Nemocnice Žatec

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video