Menhir a kříž si nepřekážejí

Redakce 2011-08-06 00:00:00

Slavětín – Ve Slavětíně přibylo nové zastavení v rámci realizace projektu menhir Baba, podpořeného dotačním projektem T-Mobile. V 17. století byl na menhir vsazen dvouramenný kříž, který byl násilně vylomen okolo 70. let. Vsadit zpátky kříž na pohanskou megalitickou stavbu je v dnešní době nevhodné. 

Proto jsme se rozhodli postavit na začátku polní cesty, vedoucí k menhiru, nové zastavení, na které jsme osadili kopii historického kříže. Originál bude vystaven v muzeu Konstantina Biebla. Zastavení plní několik funkcí. Vytváří alter ego k megalitické stavbě a zároveň je poutačem na začátku cesty k samotnému menhiru, poukazující na jeho křesťanskou epochu. Návštěvníci tak mohou spočinout na lavičce pod lípami, prohlédnout si kopii původního historického kříže, a pak dojít k samotnému menhiru. Důležité pro nás bylo ponechat původní menhir bez výrazných stavebních zásahů, aby mohla plně vyznít jeho prostá krása. Slavnostní odhalení bylo 30. července spojeno s uložením kroniky Slavětína do opukového korpusu pod křížem. Duchovní proslov připravil radonický farář Ivo Šimůnek. Dvě lípy budou vysazeny na podzim, kdy bude pro realizaci vhodnější roční doba.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video