Na Ohři vyrostla nová vodní elektrárna

Pavel Macák 2014-04-23 00:11:00

Lenešice – Zkušební provoz malé vodní elektrárny Lenešice byl po místním šetření kolaudační komise spuštěn naproti březeneckému jezu minulý čtvrtek v půl jedenácté dopoledne. Čestné stisknutí tlačítek na řídícím panelu byl investorem Radkem Voigtem z akciové společnosti Správa jezů svěřen pracovnicemi lounského Stavební úřad a životního prostředí Marii Novákové a Renatě Srkalové.

Stavba elektrárny byla zahájena v lednu minulého roku společností Elektromontáže Procházka z Radovesic. Vůbec nešlo o jednoduchou záležitost. Stavbaři se nejprve museli poprat s vrtochy řeky Ohře, na které byla na začátku června povodeň a jednoduchá nebyla ani realizace požadavků na výstavbu náhonu, samotné stanice pro dvě turbíny či postranní rybí přechod. „Ale zvládli jsme to vše v termínu a věřím, že ke spokojenosti investora. Máme za sebou již dvě podobné stavby v Libochovicích a na Pátku,“ uvedl spokojený ředitel dodavatelské firmy Jiří Procházka.
V útrobách elektrárny jsou zabudovány dvě kaplanovy vodní turbíny od akciové společnosti MAVEL Benešov u Prahy, z nichž každá bude dodávat 350 kWh elektrické energie do energetické sítě. „Zkušební provoz potrvá jeden rok. V tomto období budeme samozřejmě reagovat na stav hladiny v řece, a pokud bude průtok pod minimální hranicí, budou turbíny vypínány. Jde o bezobslužný provoz, který je řízen na dálku,“ řekl Radek Voigt.
Na tuto investiční akci, která stála 88 milionů korun, získala Správa jezů třicetiprocentní dotaci z evropského operačního programu EKO-energie prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu. „Tato investice by se měla vrátit do deseti až patnácti let, ale životnost této vodní elektrárny je více než sto let,“ dodal Voigt.
Potěšující je šetrnost tohoto vodního díla k životnímu prostředí. Nejen, že je zde vybudován přechod pro ryby, které doposud neměly možnost postupovat proti proudu přes březenecký jez, ale u vodního náhonu je také instalováno zařízení, které ryby vysokofrekvenčním zvukem odhání.

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video