Dar prodloužil školní dějiny

Jan Vnouček 2014-06-30 14:13:00

Kryry – Poklady nedozírné historické hodnoty získala Základní škola v Kryrech. Fotokopie dvou prastarých školních kronik jí při své návštěvě darovala Ute Bräuer z Dokumentačního střediska bývalých soudních okresů Podbořany a Jesenice v Kronachu. Rodačka z Podbořan kryrské škole předala přepisy Pamětní knihy farní školy Kryry nadepsané letopočtem 1833 a Kroniky základní školy v Kryrech z let 1840 až 1939. O první se ani nevědělo, že existuje, druhá byla nezvěstná.

Obě kroniky jsou vedeny v němčině. Budoucí badatelé ale mají zjednodušenou práci, protože jsou přepsány na počítači do latinky a doplněny řadou dalších historických dokumentů, které se vztahují ke kryrské škole. Čtenáři v nich tak najdou  ofocené stránky z prastarých matrik, nejrůznější soupisy, fotografie žáků někdejších školních tříd a učitelů, staré snímky města a podobně. Kronika „Pfarrschule“ navíc existuje ve dvou verzích. Kromě svazku přepsaného na počítači obdržela kryrská škola i výtvarně zajímavou fotokopii jejího opisu v lomeném novogotickém písmu, tzv. fraktuře.
„Kroniky o založení německé školy v Kryrech zmizely a nebylo jasné, kdo je má. Jak se ukázalo, dostaly se do Německa k panu Schmidovi. Ten letos v únoru zemřel a přepisy kronik odkázal německému státnímu archívu. Přes něj se k nim dostala paní Ute Bräuer, nechala je všechny ofotit, svázat a předala nám je. V podstatě jen za poděkování a kytičku od pana starosty. Bylo to pro nás obrovské a milé překvapení, dopředu jsme vůbec nic netušili,“ uvedla k tomu ředitelka školy. Obsah mnohostránkových svazků jistě vyplní nejedno bílé místo v dějinách Kryr. „Bude to na dlouhé studování,“ dodává s úsměvem Hana Lehnerová.
Poslední majitel kronik a kryrský rodák Gerhard Wolfgang Alfred Schmid (1940–2014) se předloni zúčastnil i oslav 100. výročí založení kryrské školy.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video