Kanoista Slanina: dvojnásobný vicemistr světa

Iveta Drlíková 2014-07-02 10:22:00

Dvacetiletý žatecký kanoista Vladimír Slanina hned svůj první reprezentační start mezi dospělými přetavil v cenné kovy, když  ze sjezdu na divoké vodě přivezl dvě stříbrné medaile. Ty se mu podařilo vybojovat na červnovém Mistrovství světa v Itálii v soutěži tříčlenných družstev, v dlouhém a krátkém sjezdu.

Světový šampionát proběhl v provincii Valtelina na řece Adra, která byla v čase mistrovství opravdu hodně divoká, takže dělala hlavu nejenom závodníkům, ale i rozhodčím. Proto také trať pár hodin před stratem přesunuli na jiný úsek. S komplikacemi se Vladimír Slanina vyrovnal skvěle, když při svém prvním individuálním startu ve dlouhém sjezdu, skončil na pěkném jedenáctém místě. Na vítěze z Chorvatska ztrácel necelých  dvacet vteřin a jako třetí nejlepší  z našich tak mohl nastoupit do závodu družstev, který se českým reprezentantům povedl skvěle. Přestože byli na prvním mezičase poslední, dojeli nakonec do cíle ve druhém nejlepším čase. Zvítězili Francouzi a třetí skončili Němci. Dalším závodem, ve kterém se žatecký kanoista na MS představil, byl individuální sprint. „Na trati jsem udělal pár chybiček a to mě stálo postup do finále. Takhle obtížnou vodu jsem snad ještě nejel,“ uvedl Slanina, jak těžké bylo zkrotit rozbouřenou Adru. Finálový start mu utekl nakonec o jednu příčku, když skončil o nicotné tři desetiny vteřiny třináctý, ale opět si vybojoval účast v závodě družstev. Česká trojice jela znovu výborně, když skončila podruhé těsně za úřadujícími mistry světa Francouzi. Třetí dojeli Slovinci. „Na každý závod jedu s tím, že chci bojovat o medaili. V Itálii jsem si ale nejvíce věřil v týmové soutěži a povedlo se,“ těší kolektivní úspěch žateckého reprezentanta, který pomohl české výpravě k jednomu z nejlepších výsledků v historii MS. Z Itálie si Češi přivezli celkem patnáct medailí.
Vladimír Slanina začínal na divoké vodě závodit již v pět i letech, to ale ještě mezi slalomovými brankami. V roce 2004 přešel po vzoru svého otce na sjezd, kde hned začal sbírat úspěchy. České tituly získal v žákovských i juniorských kategoriích. V roce 2009 vybojoval bronz na MS juniorů ve Švýcarsku. Minulý rok přešel mezi seniory a o rok později si vybojoval reprezentační start na MS, který ozdobil stříbrnými medailemi. Vrchol závodní sezóny má tak úspěšně za sebou. Teď ho čeká ještě Světový  pohár ve Vídni a dva závody Českého poháru.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video