Viník smrtelné nehody jí mohl zabránit

Jarka Cibulková 2014-10-20 13:03:00

Louny, Lubenec – Výslechem znalců pokračovalo jednání s viníkem dopravní nehody u Lubence na Podbořansku, při níž řidič osobního automobilu na místě zabil pracovníka správy silnic. Z trestného činu usmrcení je obžalován pětasedmdesátiletý řidič z Prahy, který kvůli zdravotnímu stavu požádal soud o jednání v jeho nepřítomnosti.

Znalkyně z oboru zdravotnictví, odvětví soudního lékařství, zkoumala zdravotní stav obžalovaného, který trpí několika nemocemi. Kromě závažné Parkinsonovy choroby prodělal i několik mozkových příhod. Obžalovaný na svou obhajobu tvrdí, že trpí výpadky paměti. Na  osudnou nehodu si prý nepamatuje a poslední, co si vybaví, je značka obce Lubenec.
Znalkyně ovšem obhajobu postavenou na zdravotní indispozici vyvrací. „V době nehody nevykazoval žádné problémy, s policisty na místě komunikoval. Nekoresponduje mi to s výpovědí obžalovaného. Pokud by prodělal malou mozkovou příhodu, projevilo by se to částečným ochrnutím končetin, poruchami řeči či slabostmi. Obvykle odeznění takového stavu trvá hodinu,“ shrnula svůj zdravotní posudek odbornice. Jak soud, tak státní zástupce se znalkyní se pozastavovali nad otázkou, zda takto nemocný člověk má vůbec co dělat za volantem.
Ke vzniku dopravní nehody se vyjádřil i další znalec Tomáš Rozlivka. „Dopravní nehodě jednoznačně mohl zabránit řidič osobního automobilu, kdyby se plně věnoval řízení a respektoval dopravní značky. V místě, kde se prováděly práce, byla snížena rychlost na 30 km za hodinu, a pokud by uhnul do levého pruhu, jak mu naznačovaly šipky, k nehodě by nedošlo. Vozidlo brzdilo minimální čas před střetem, zhruba jednu sekundu,“ odpověděl na otázku soudu. Se závěrem, že obžalovaný reagoval na vzniklý problém, se spojila i výpověď zdravotní znalkyně, která uvedla, že obžalovaný před nehodou nemohl mít žádnou poruchu, jelikož bylo vidět, že i když opožděně ale přeci jen reagoval.
Jednání je odročeno na první polovinu listopadu, vyslechnut bude další svědek. Pokud nebudou mít strany další návrhy na dokazování, mohl by padnout rozsudek.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video