Záhada: Kdo podal stížnost na volby v Žatci?

Veronika Salášková 2014-11-03 11:38:00

Žatec – Na volbu nového vedení města si v Žatci možná počkáme téměř o měsíc déle, než se původně myslelo. Na místní komunální volby byla totiž podána žaloba k soudu. První zasedání zastupitelstva se tak bude moci uskutečnit až po jeho verdiktu. Namísto zamýšleného prvního týdne v listopadu se tak ustavující zasedání může posunout až na začátek prosince. Těsně před uzávěrkou tohoto čísla jsme se však dozvěděli šokující informaci, žalobu někdo podal pod cizím jménem. Ke stejnému případu došlo také v Postoloprtech.

Stížnost či žalobu na komunální volby bylo možné podat nejpozději do deseti dnů od vyhlášení jejich výsledků. Na žatecké volby byla podána žaloba ve věcech volebních ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem v poslední možný den – pátek 24. října. Byla podána pod jménem Luděk Pettrich. „Podrobnosti žaloby zatím neznáme. Když jsem v pondělí 27. října ráno telefonoval na krajský soud, řekli mi, že podrobnosti od soudu obdržíme písemnou cestou,“ řekl nám Petr Vajda, tajemník Městského úřadu v Žatci. Na důvod žaloby jsme se proto zeptali přímo Luďka Pettricha, který nám sdělil překvapující informaci – žádnou žalobu nepodával. „Já jsem žádnou žalobu stran voleb ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem nepodával. Musel ji někdo podat mým jménem,” sdělil nám při osobním setkání v naší redakci v pondělí 27. října.
Pro Žatec žaloba znamená pozdržení prvního zasedání nového zastupitelstva přibližně o měsíc. Soud má nyní ze zákona maximálně dvacet dní na to, aby rozhodl, zda je žaloba oprávněná či nikoli. V případě, že by byla oprávněná, musí soud rozhodnout, zda mohly okolnosti uvedené v žalobě ovlivnit průběh a výsledky voleb do té míry, že by je bylo nutné opakovat. K opakování voleb však dochází pouze v krajních případech.
Pokud soud rozhodne, že volby ovlivněny nebyly, nabude jejich výsledek právní moci. Teprve sedm dní na to bude moci stávající starostka Zdeňka Hamousová svolat termín ustavujícího zastupitelstva, kde se bude volit nový starosta, místostarosta a členové rady.
Protože však oznámení o konání zastupitelstva musí nejprve týden viset na úřední desce, bude se první jednání zastupitelstva v novém složení nejspíše konat až na konci listopadu či začátku prosince. Město do té doby povede stávající rada v čele se starostkou a místostarostou.
K podobnému případu došlo v nedalekých Postoloprtech, kde žalobu někdo podal jménem starosty Václava Ibla.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video