Rozhovor s bývalým starostou Lubence Bohumilem Peterkou

Lucie Steklá 2014-12-04 09:32:00

Lubenec – Dvacet tři. Tolik let působil ve funkci starosty Lubence Bohumil Peterka. V letošních komunálních volbách se rozhodl již na post starosty nekandidovat, zůstává ale řadovým zastupitelem. Zeptali jsme se, jak hodnotí léta v úřadu a co plánuje do budoucna.  

1. S jakým pocitem opouštíte funkci starosty?
Tak trochu se smíšeným pocitem. Je tu přece jenom 23 let práce ve veřejné sféře, kdy prakticky každý den přinášel nové problémy a potřeby, které bylo nutno řešit. Jste sice  obklopen spolupracovníky, ale doléhá na vás tíha odpovědnosti za život a rozvoj celé obce. Za dobu starostování jsem zažil tři velké ohně, bleskovou potopu, dvě úmrtí zaměstnanců, nespočet havárií s ohrožením života chodců atd. Za to všechno starosta zodpovídá, to všechno musí řešit a vyřešit. V pátek nebo svátek, to je jedno. Neteče voda starosto, co s tím uděláš? Nejde elektřina, jak to zajistíš? Je to neustálý kolotoč a nápor na psychiku člověka.  A pak přijde konec a najednou si musíte zvyknout na to, že už tolik nejste potřební. Samozřejmě to jede dál, dobře rozjetá mašina má určitou setrvačnost a tak i život v obci jede dál, ale už s jiným „mašinfírou“. A tak si musíte zvyknout na to, že si ráno pospíte, pak v klidu posnídáte a můžete se věnovat svým zálibám. Ale jakým, když můj největší koníček byla do určité doby má práce. Nejde to tak rychle změnit návyky, ale ono se to časem poddá.
2 . Připouštěl jste si při nástupu do úřadu, že byste mohl ve funkci starosty setrvat tolik let?
Rozhodně ne. Do funkce starosty jsem se dostal smutnou souhrou náhod v roce 1991. V té době se privatizoval Státní statek Lubenec a pro mě to bylo určité řešení  situace v zaměstnání.  Na naléhání  místostarosty Ing.Vopata, který nechtěl obec vést sám po tragickém odchodu původního starosty, jsem nakonec nabídku přijal s tím, že se uvidí, jak to půjde. Pak mě to chytlo a zůstal jsem starostování věrný až do letoška.
3. Jak byste zhodnotil své působení na lubenecké radnici?
Hodnocení mého působení na radnici nepřísluší mě, ale občanům. A vzhledem k tomu, že mě ve volbách vždy podpořili, tak předpokládám, že byli snad spokojení. Samozřejmě, že ne všichni. To by snad ani nebylo normální. Čím je člověk déle v rozhodovací funkci, tím méně vás občané plácají po ramenou a tím více na vás hledají mouchy. Veřejná funkce je dosti ošidné místo, stačí, aby někdo vyvolal nepodloženou fámu, a už se s vámi židle houpe. Zatím jsem to vždy ustál a poslední volby mi potvrdily, že má víra v rozumné lidi se opět potvrdila. Přestože jsem veřejně před volbami prohlásil, že již nechci kandidovat na funkci starosty a šel jsem na druhé místo na kandidátce, dostal od voličů velký počet hlasů. To mě samozřejmě moc potěšilo a dodalo novou energii.
Celý rozhovor najdete v tištěném vydání Regionu Podbořanska

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video