Rozhovor s nejmladším starostou lounského okresu Vojtěchem Václavem Pourem

Pavel Macák 2014-12-17 13:04:00

Po komunálních volbách jste se stal ve věku 25 let starostou Ročova a jste nejmladším starostou v lounském okrese. Můžete se našim čtenářům představit?

Předtím než se stručně představím, dovolte mi poděkovat našim voličům. Jejich podpory a důvěry si velice vážím. Mile mě překvapilo množství hlasů, které jsem dostal, což je zavazující a zároveň motivující. Vážím si každého, kdo přišel k volbám, ať už volil kandidátku ČSSD, kterou jsem vedl, či zástupce protistrany. A teď k vaší otázce. Ačkoliv jsem se narodil v Lounech, cítím se rodilým Ročovákem. Bydlím zde totiž od narození a neměnil bych. Navštěvoval jsem zdejší školku i školu a můj ročník byl poslední, který zde dokončil základní školní docházku. Pokračoval jsem studiem Obchodní akademie gen. Fr. Fajtla v Lounech a po maturitě jsem studoval na vysoké škole ekonomické v Praze, kde jsem se stal inženýrem demografie a učitelem ekonomických předmětů. Jsem též absolventem ZUŠ v Lounech. Rok jsem působil jako učitel ekonomie na pražském gymnáziu a následně na ministerstvu školství v oddělení koncepce vzdělávací soustavy. Věnuji se hudbě, veřejnému dění, zahradě, píši do ročovského Zpravodaje.
Co vás vedlo k tomu, že jste vstoupil do komunální politiky? Vstupoval jste s představou, že se stanete starostou?
Od doby, kdy jsem začal vnímat dění okolo sebe, jsem se zajímal o veřejný život a politické dění vůbec. Jsem sociální demokrat a s každým rokem mi přibývaly zkušenosti a přehled, což je permanentní proces. Člověk se stále učí. Můj zájem o politiku se tedy automaticky přetavil v to, že jsem si přál vykonávat veřejnou funkci a moci tak pomáhat rozvíjet náš městys. Mám pokoru před občany a voliči, proto jsem do komunální politiky nevstupoval s představou, že se stanu hned starostou. V obecních volbách v roce 2010 jsem kandidoval z druhého místa a zastupitelem jsem se nestal. Nedělal jsem z toho tragédii, protože to byla vůle voličů, kterou ctím. Když jsem letos oslovoval potenciální kandidáty do zastupitelstva na naši kandidátku, přímo jsem se ptal, zda mě podpoří na starostu. Samozřejmě za situace, pokud se dostanu do zastupitelstva.
Jak se nyní, coby ekonom a učitel sžíváte s problematikou obce?
Dle mého názoru jsem dostal dobré základy tím, že jsem se aktivně účastnil jednání zastupitelstva, zajímal se o veřejný život či se angažoval ve stranické politice. Myslím, že moje aprobace není úplně vzdálena od tématu veřejné správy. Přesto se stále rád učím, a když člověka práce baví, tak to jde snáz. Do každého zaměstnání se člověk musí nejprve zapracovat, proto děkuji všem, kteří mi jsou nápomocni. Být starostou je pro mě velkou výzvou, odpovědností a motivací.
Celý rozhovor najdete v letošním posledním vydání Lounského pressu, který je už dnes na pultech vašich prodejců tisku

Napsal(a): Pavel Macák

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video