Společně obnovují masopustní tradici

Iveta Drlíková 2015-02-05 09:12:00

Muzeum zanedlouho chystá pro všechny zájemce o lidové tradice výstavu „Od Masopustu do Velikonoc“. Slavnostní zahájení proběhne ve čtvrtek 5. února od 17 hodin v hlavní budově muzea s vystoupením žáků tanečního oboru žatecké ZUšky. „Návštěvníky seznámíme s tradicí masopustního veselí, zvyky, maskami a také představíme náčiní potřebné při zabijačce. Druhá část výstavy je směrována na velikonoční období, vysvětlí pojem půstu, postních nedělí, pašijového týdne. Součástí expozice budou rovněž kraslice zdobené tradičními technikami, které pocházejí z početné muzejní sbírky,“ uvádí k náplni chystané výstavy pracovnice žateckého muzea Jitka Krouzová.

Ale to není zdaleka všechno. Na pondělí 9. února připravuje muzeum společně s žateckou Základní uměleckou školou akci „Masopust v Žatci“. „Masopustní průvod se dá od budovy ZUŠ za zvuku školní kapely do pochodu v 15 hodin, projde kolem letního kina a zastaví se na náměstí Prokopa Velkého, kde přítomní shlédnou taneční vystoupení. Průvod pak bude pokračovat parkem a svoji pouť zakončí v muzejní zahradě, kde bude program pokračovat,“ přibližují pořadatelé průběh akce.
V muzejní zahradě od 16 hodin vystoupí postupně žáci dramatického a tanečního oboru ZUŠ, dojde i k tradičnímu pochování basy. Porota pak vyhodnotí a ocení drobnými dárky nejhezčí masopustní masky, které se představí v tanečním reji. K vidění bude ukázka zabijačky, kterou připraví Jatky Žatec, stejně jako prodej zabijačkových specialit. „Stánkový prodej nabídne návštěvníkům trdelníky, staročeské perníky a turecký med od J. Kolomazníčka z Brandýsa nad Labem, medovinu, svařák, čaj, kávu, preclíky od R. Svobody z Loun a také koblížky od H. Lercha z Malých Žernosek.  A kdo se bude chtít ohřát, může v útrobách muzea navštívit výstavu Od Masopustu do Velikonoc, popřípadě si prohlédnout praktickou ukázku pletení z papíru, kterou předvede J. Pichlová z Března u Loun nebo se podívat na plstění suchou cestou a prodej výrobků klientů Domova pro seniory v Žatci a Kamarád Lorm. Nenechte si ujít druhý ročník Masopustu v Žatci,“ zvou pořadatelé na druhý ročník Masopustu v Žatci.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video