Úspěšné zimní setkání šermířů

Lucie Steklá 2015-02-05 13:30:00

Podbořany – Stovky diváků zavítaly v sobotu odpoledne na Zimní bitvu v Podbořanech. Jedno z největších zimních utkání šermířů v regionu se uskutečnilo po roční odmlce, a kdo se ho zúčastnil, nelitoval. Děj přítomné, děti i dospělé, zavedl do počátku 15. století do doby rodícího se husitství v českých zemích. Návštěvníci viděli souboje desítek šermířů, dobývání tvrze, střílelo se z dobových zbraní. Příběh divákům přiblížil smutný osud dobrotivého pana Jindřicha z Hluban, který všem pomáhal a osud se mu takto odvděčil. V boji skončil bez lupu, s vypálenou tvrzí Husity a hlavou v dlaních.

Šermířské podívané, kterou vidělo na osm stovek návštěvníků, se zúčastnily dvě stovky mužů a žen s mečem. „Děj bitvy byl velice pěkný, všechno proběhlo dobře. Scénář zaměřený na husitské období připravila skupina W-arlet z Roztok. Myslím, že se letošní bitva podařila,“ uvedl jeden z organizátorů Ondřej Dragula. Jednalo se o jedenadvacátý ročník bitvy. Dobývání tvrze se uskutečnilo po roční pauze, loni se nekonala. „Důvody byly hlavně finanční. Předchozí ročník se bohužel tolik nevydařil, museli jsme se z toho vzpamatovat. Možná i kvůli mrazivému počasí nepřišlo takové množství diváků, jako chodilo dříve,“ vysvětloval odmlku O. Dragula. Počasí podle jeho slov ale není žádný rok zcela ideální. Před zahájením samotné bitvy se dopoledne prošel průvod šermířů městem, cílem bylo náměstí, kde se konaly šermířské a taneční ukázky. A jak to bude příští rok? Opět pauza, nebo pokračování? „Zatím úplně nevíme, ale asi se za rok utkáme znovu,“ dodává organizátor. Fotogalerii k akci najdete zde.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video